top of page
adamvapsimo

Συμβουλές για την ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών στο σπίτι

Η δημιουργικότητα έχει πολλές μορφές, από τη ζωγραφική και τη ζωγραφική, τη γραφή και την ανάγνωση, το χορό, τις τέχνες, τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές. Συχνά αντιμετωπίζουμε την πεποίθηση και τις παρανοήσεις ότι η δημιουργικότητα είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι αυτόματα. Ωστόσο, η δημιουργικότητα είναι μόνο εν μέρει έμφυτη, αλλά πιο σημαντική  είναι η δημιουργικότητα που μαθαίνεται και αποκτάται από την εμπειρία.


Ψάχνετε τρόπους για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα των παιδιών σας; Εμπνευστείτε από τις παρακάτω συμβουλές και δραστηριότητες για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.


Γιατί η δημιουργικότητα είναι σημαντική για τα παιδιά;


Εκτός του ότι αποτελεί μια από τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, η δημιουργικότητα είναι ευεργετική για την ευημερία και τη συνολική ψυχική υγεία. Τα οφέλη της δημιουργικότητας για τα παιδιά είναι ατελείωτα. Η δημιουργικότητα βελτιώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, τα κίνητρα και τις κινητικές του δεξιότητες, την ικανότητά του να λύνει προβλήματα και να αντιμετωπίζει δύσκολα συναισθήματα, επηρεάζει την οπτική του για τον κόσμο και αυξάνει τις πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας.


Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν και αναπτύσσονται καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τα παιδικά παιχνίδια, χειρίζονται τα υλικά, εκφράζονται λεκτικά και μη λεκτικά, αλληλεπιδρούν και δοκιμάζουν διαφορετικούς ρόλους. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, επικοινωνία, φυσική περιέργεια και επιθυμία να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από το ευφάνταστο και δημιουργικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι εφευρετικά, να σκέφτονται δημιουργικά και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους.


Η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι δεξιότητες που μπορούν να ενθαρρυνθούν και να αναπτυχθούν, παρέχοντας στο παιδί σας έναν δημιουργικό χώρο για αυτο αναστοχασμό και την ευκαιρία να εκφραστεί.


10 συμβουλές για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας


Δημιουργήστε μια δημιουργική γωνιά στο σπίτι

Για να είναι ένα παιδί δημιουργικό, χρειάζεται χώρο, εργαλεία και υλικά. Βρείτε ένα μέρος στο σπίτι όπου τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν λίγη από αυτή την ακαταστασία. Δεν χρειάζεται να είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο. Μια γωνιά ή ένα τραπέζι θα χρησιμεύσει εξίσου καλά. Δημιουργήστε μια δημιουργική γωνιά για το παιδί σας, όπου μπορεί να είναι δημιουργικό χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται συνέχεια την ακαταστασία. Βάλτε εκεί πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για φανταστικό παιχνίδι, όπως παλιά ρούχα, σίδερα, τουβλάκια, μπογιές και άλλα είδη τέχνης, χαρτί, χαρτόνι, κουτιά, υπολείμματα υφασμάτων.


Παρουσιάστε του όλες τις δυνατότητες

Ποτέ δεν ξέρετε τι θα αρέσει στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει διάφορες δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, το χορό, τη ζωγραφική, το θέατρο και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα επιλέξει τι του αρέσει και σε ποιον τομέα θα αναπτυχθεί δημιουργικά.


Περιορίστε το χρόνο οθόνης

Το να περνάτε χρόνο στον υπολογιστή, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης μπορεί να περιορίσει τη δημιουργικότητα του παιδιού. Αντί να περνούν χρόνο εξερευνώντας νέες δυνατότητες και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, απορροφώνται από αυτό που υπάρχει στην οθόνη μπροστά τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει, να σκέφτεται και να δημιουργεί αντί να κοιτάζει άσκοπα μια οθόνη.


Περάστε χρόνο στην ύπαιθρο

Τα οφέλη της φύσης είναι απεριόριστα για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Η φύση αλλάζει συνεχώς, παρέχοντας πολλές ευκαιρίες για ανακάλυψη, δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η φύση εμπνέει ένα παιδί να σκέφτεται, να θέτει ερωτήματα, να κάνει υποθέσεις και να αναπτύσσει ένα δημιουργικό μυαλό. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να χτίσουν κάστρα από άμμο, να φτιάξουν ένα σπιτάκι από κλαδιά, να μαγειρέψουν με λάσπη ή απλά να ξαπλώσουν στο έδαφος και να παρατηρήσουν τον ουρανό.


Αφήστε το παιδί να βαρεθεί

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απασχοληθούν τα παιδιά - με δουλειές, χρόνο στην οθόνη και βιντεοπαιχνίδια, δραστηριότητες αναψυχής και διάφορες λέσχες. Ενώ αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γεμίζετε τον χρόνο σας, δεν αναγκάζει το παιδί σας να εφεύρει νέους τρόπους για να διασκεδάσει, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης. 


Ως εκ τούτου, επιτρέψτε στο παιδί σας να έχει χρόνο να βαριέται κιόλας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει να ελέγχει το πρόγραμμά του και να τα βγάζει πέρα με τον εαυτό του. Η πλήξη είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κινήτρων, της οργάνωσης του χρόνου και της επίγνωσης των ενδιαφερόντων και των αναγκών του. Η πλήξη οδηγεί επίσης το παιδί σε πρωτότυπες ιδέες και δραστηριότητες.


Μην αναγκάζετε το παιδί σας να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει

Αποδεχτείτε αυτό που το παιδί σας ενδιαφέρεται να κάνει αντί να το πιέζετε να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας απολαμβάνει το βάψιμο, ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει παρόμοιες δραστηριότητες, όπως το σχέδιο ή τη ζωγραφική. Εάν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για τη μουσική, το να το πιέσετε θα το αγχώσει πιθανώς , θα μειώσει το ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα και το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι αντιπαραγωγικό.


Αναπτύξτε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων του παιδιού σας

Δείξτε του ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο ή να λύσει ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένα μολύβι δεν είναι μόνο για να ζωγραφίζει και να γράφει. Μπορείτε να μετατρέψετε ένα μολύβι σε ένα ραβδί ή μια ράβδο και να φτιάξετε ένα μίνι φρούριο από αυτό. Ακόμη και ένα παλιό μπλουζάκι δεν χρειάζεται να καταλήξει αμέσως στα σκουπίδια. Η εκτύπωση μπλουζών είναι μια άλλη δημιουργική δραστηριότητα που τα παιδιά είναι πιθανό να αγαπήσουν. Με αυτούς τους τρόπους, ένα παιδί μαθαίνει να εξετάζει διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και να βλέπει τα καθημερινά προβλήματα από διαφορετική οπτική γωνία.


Γίνετε και εσείς δημιουργικοί

Τα παιδιά μαθαίνουν με την παρατήρηση και τη μίμηση και εσείς είστε το πρότυπο για το παιδί σας. Αν θέλετε να δείξετε στο παιδί σας ότι εκτιμάτε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, εμπνευστείτε σε ό,τι κάνετε. Ξεκινήστε μια νέα δημιουργική δραστηριότητα στο σπίτι, φτιάξτε νέα πράγματα, ξεκινήστε αναπαραστάσεις, εξερευνήστε νέα μέρη και ανθρώπους, περιβάλλετε τον εαυτό σας με δημιουργικά πράγματα και κάντε δημιουργικές δραστηριότητες με το παιδί σας. Θυμηθείτε να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας και να μιλάτε πολύ για τη δημιουργικότητα.


Υποστήριξη των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων


Η τέχνη είναι μια έκφραση που αναπτύσσει τη φαντασία. Μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του κολάζ, του πηλού, του σχεδίου, ένα άτομο μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ιδέες του. Ο χειρισμός των υλικών τέχνης παρέχει μια αίσθηση ελευθερίας, ενώ παράλληλα προάγει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και το συντονισμό ματιών-χεριών. Επιπλέον, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, καθώς τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση του επιτεύγματος και τα οδηγούν σε περαιτέρω νέες δημιουργίες.


Κάντε ερωτήσεις και αφήστε το παιδί να κάνει ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλέσετε το παιδί να εκφράσει ιδέες και σκέψεις, να σκεφτεί για τον κόσμο και να μοιραστεί τις απόψεις του. Το παιδί μπορεί να σας εκπλήξει με τις ευφάνταστες απαντήσεις του, γεγονός που αναπτύσσει και πάλι τη φαντασία του.


Αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τον πραγματικό κόσμο

Η επαφή με την πραγματικότητα είναι υψίστης σημασίας για κάθε ανθρώπινο ον, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Διδάξτε τα να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, να αναζητούν διαφορετικές πληροφορίες και να συζητούν μαζί για προβλήματα και πιθανές λύσεις. Μην αποφεύγετε καμία ερώτηση, ακόμη και αυτές που αφορούν την οικονομία, το περιβάλλον, τις σχέσεις ή τη σεξουαλικότητα. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο, εξετάστε διάφορες προβληματικές καταστάσεις από την καθημερινή ζωή και προσπαθήστε να σκεφτείτε κάποια σενάρια για λύσεις. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα.


Εκτιμήστε την προσπάθεια και μην κρίνετε

Ορισμένες δημιουργίες μπορεί να είναι όμορφες και να δείχνουν προσπάθεια, άλλες μπορεί να είναι απλές και ημιτελείς. Αν το παιδί σας ζητήσει τη γνώμη σας, σημειώστε τη μοναδικότητα του έργου του, την επιμονή και τη συνέπειά του. Ωστόσο, μην επικρίνετε το παιδί και μην αναζητάτε την τελειότητα. Αντιθέτως, εκτιμήστε τις προσπάθειές του να μετατρέψει μια ιδέα σε πραγματικότητα. Παρατηρήστε την πρόοδό του και την ικανότητά του να φτάσει το έργο μέχρι το τέλος. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι πιστεύετε στις ικανότητές του. Αυτή η προσέγγιση έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση του παιδιού.


Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας στο σπίτι


Διάβασμα και αφήγηση παραμυθιών,

Έργα στο σπίτι (βάψιμο τοίχων, αναδιαμόρφωση και επίπλωση ενός δωματίου, εργασίες ανακαίνισης),

Λεκτικές δραστηριότητες - από παιδικά τραγουδάκια, μέχρι αινίγματα, μέχρι την επινόηση στίχων για κοινές μελωδίες,

Διαδραστικά παιχνίδια,

Μοντελοποίηση,

Παζλ Origami,

Κατασκευή κοστουμιών ή μασκών,

Πειράματα (επιστημονικά πειράματα, ανάμειξη χρωμάτων,...),

Παιχνίδι στην αυλή και στον κήπο (σκάψιμο στο χώμα, παιχνίδι στη λάσπη, βοήθεια στις εργασίες στην αυλή, φύτευση, συγκομιδή προϊόντων κ.λπ.),

Μαγείρεμα και παρασκευή μπισκότων με ζύμη,

Κατασκευή κουκλόσπιτου από χαρτόκουτο.



Χρησιμοποιήστε την ευελιξία του χαρτιού για μια ποικιλία έργων


Το χαρτί είναι ίσως το πιο δημοφιλές υλικό για δημιουργία και έχει ατελείωτες δυνατότητες. Ένα παιδί μπορεί να το χειριστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, να το τσαλακώσει, να το διπλώσει, να το κυλήσει, να το σκίσει, να το κόψει ή να το τεμαχίσει. Ταινία, κόλλα, συνδετήρες, λαστιχάκια, σπάγκο, καρφίτσες. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι χαρτιού: απλό, χρωματιστό, εφημερίδα, ταπετσαρία, χαρτομάντιλο ή γκοφρέ χαρτί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζωγραφίσετε, να ζωγραφίσετε ή να εκτυπώσετε διάφορες εικόνες και σελίδες ζωγραφικής. Το παιδί μπορεί να φτιάξει κάθε λογής πράγματα από χαρτί και να το χρησιμοποιήσει με διάφορους τρόπους.


Η δημιουργικότητα δεν μπορεί να διδαχθεί, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί, ξεκινώντας από την πρώιμη παιδική ηλικία. Αν ένα παιδί έχει ταλέντο σε κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό. Αντιθέτως. Ενθαρρύνετε λοιπόν τη δημιουργικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα, ιδανικά στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής, όταν η προσωπικότητα αναπτύσσεται περισσότερο.


0 Σχόλια

Comments


bottom of page