top of page
adamvapsimo

Βάψτε με υφάσματα: Δημιουργήστε υφές στον τοίχο

Τα "faux" φινιρίσματα, οι μαγευτικές τεχνικές που ξεγελούν το μάτι, έχουν ιστορία τόσο αρχαία όσο και οι σπηλαιογραφίες. Αυτές οι τεχνικές, που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου, ήταν τόσο αξιοθαύμαστες στην κλασική εποχή που οι καλλιτέχνες περνούσαν μια δεκαετία υπό την κηδεμονία ενός δασκάλου πριν τολμήσουν να δημιουργήσουν τα αριστουργήματά τους. Εάν η σκέψη να βουτήξετε σε αυτές τις περίπλοκες και μαγευτικές τεχνικές ζωγραφικής σας ενθουσιάζει, αλλά νιώθετε λίγο τρομοκρατημένοι, μην ανησυχείτε. Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, πολλές από αυτές τις τεχνικές είναι εκπληκτικά εύκολες.


Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να μοιραστούμε συμβουλές που απομυθοποιούν τη διαδικασία δημιουργίας ψευδό-φινιρισμάτων στους τοίχους. Είτε είστε αρχάριος ελαιοχρωματιστής είτε έμπειρος καλλιτέχνης που θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του, αυτοί τα τιπς θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την τέχνη της ψευδαίσθησης στον ελαιοχρωματισμό, μια πινελιά τη φορά.


Εισαγωγή στην τεχνική υγρού γυαλιού

Το γυαλί, μια τεχνική στον κόσμο των καλλιτεχνών, έχει γοητεύσει τους πάντες και κυριώς τους λάτρεις της τέχνης για αιώνες. Αυτή η μέθοδος βαφής τοίχων περιλαμβάνει την εφαρμογή λεπτών στρωμάτων διαφανούς ή ημιδιαφανούς λούστρου πάνω από ένα στεγνό χρώμα βάσης, δημιουργώντας βάθος, ένταση και περίπλοκες υφές. Το "γυαλί" όχι μόνο ενισχύει την οπτική έλξη ενός έργου τέχνης, αλλά επίσης προκαλεί ένα παιχνίδι φωτός και χρώματος που είναι μοναδικό σε αυτήν την τεχνική. Ας δούμε μερικές δημοφιλείς τεχνικές υγρού γυαλιού που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά εφέ με υφή.

1. Χρήση σπόγγων

Το λεγόμενο Sponging είναι μια παιχνιδιάρικη και ευέλικτη τεχνική φινιρίσματος. Ταμπονάροντας ένα σφουγγάρι στο λούστρο και στη συνέχεια στον καμβά ή στον τοίχο, οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν μια πληθώρα υφών – από λεπτά, τοπικά φινιρίσματα έως πιο έντονα, οργανικά μοτίβα. Ο τύπος του σφουγγαριού και η ποσότητα του λούστρου που χρησιμοποιείται μπορούν να αλλάξουν δραστικά το αποτέλεσμα, κάνοντας το σπόγγο ένα συναρπαστικό συνέταιρο στην διαδικασία.


2. Χρήση παλιού υφάσματος

Το "dragging" , γνωστό και ως Strié Techniqu ή εφέ βαφής με ρολό, περιλαμβάνει το τράβηγμα μιας βούρτσας ή άλλου εργαλείου όπως ενός κομματιού υφάσματος, μέσα από το υγρό λούστρο, αφήνοντας πίσω μια σειρά από γραμμικά μοτίβα. Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετική για τη δημιουργία αίσθησης κίνησης και κατεύθυνσης σε ένα έργο. Ο τύπος του πινέλου και η πίεση που εφαρμόζεται μπορεί να δημιουργήσουν παραλλαγές από λεπτές, λεπτές γραμμές έως έντονες, σαρωτικές πινελιές.


3. Διαυγής πλαστικοποίηση

Η διάφανη πλαστικοποίηση είναι μια μοναδική τεχνική στην οποία το πλαστικό περιτύλιγμα εφαρμόζεται πάνω από ένα υγρό στρώμα λούστρου. Στη συνέχεια, το πλαστικό κάμπτεται για να δημιουργηθούν σχέδια και μόλις το λούστρο είναι ημί-στεγνό, το περιτύλιγμα αφαιρείται. Αυτό δημιουργεί ενδιαφέρουσες υφές που κυμαίνονται από τσαλακωμένες, υφασμάτινες εμφανίσεις έως πιο αφηρημένα, τυχαία μοτίβα. Το διαφανές περιτύλιγμα είναι ιδανικό για καλλιτέχνες που θέλουν να προσθέσουν μια μοντέρνα, απροσδόκητη αλλαγή στη δουλειά τους, καθώς καταλήγει να μοιάζει με ψεύτικο δέρμα.



4. Θάμπωμα χρώματος

Το θάμπωμα χρωμάτων είναι μια ονειρική, αιθέρια προσέγγιση στο φινίρισμα. Περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός λεπτού, αραιωμένου λούστρου στην επιφάνεια με χαλαρό, ελεύθερο σχήμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό εφέ σαν ακουαρέλα με λεπτές διαβαθμίσεις χρώματος. Αυτή η τεχνική μπορεί να προσθέσει μια απαλή, καταπραϋντική υφή σε ένα κομμάτι, ιδανική για τη δημιουργία ατμοσφαιρικού φόντου ή ονειρικών σκηνών.


Η ομορφιά του φινιρίσματος έγκειται στην ικανότητά του να μεταμορφώνει έναν πίνακα με βάθος, λεπτότητα και υφή. Είτε είστε έμπειρος καλλιτέχνης είτε είστε πρόθυμοι αρχάριοι, ο πειραματισμός με αυτές τις τεχνικές φινιρίσματος– σφουγγάρι, υφάσματα, θάμπωμα χρωμάτων και πλαστικοποίηση – μπορεί να ανοίξει έναν κόσμο καλλιτεχνικών δυνατοτήτων. Κάθε τεχνική προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και να ζωντανέψετε τα καλλιτεχνικά σας οράματα. Μη διστάσετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους βαφής σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας . Εάν θέλετε αυτά τα αποτελέσματα αλλά δεν είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να μεταμορφώσετε τον χώρο σας μόνοι σας, λάβετε μια  δωρεάν προσφορά  από έναν επαγγελματία. 


0 Σχόλια

Comments


bottom of page