top of page
adamvapsimo

Ο Απόλυτος Οδηγός για τα Οικολογικά Χρώματα!

Όταν σκεφτόμαστε το σπίτι των ονείρων μας, έχουμε μια εικόνα στο μυαλό μας για το κάθε δωμάτιο. Τα σπίτια μας είναι κάτι παραπάνω από μπετόν και ξύλο! Είναι το καταφύγιο που θα μας δώσει την αίσθηση της άνεσης και της ασφάλειας. Είναι μια αντανάκλαση του μυαλού και της αισθητικής μας. Τους δίνουμε την προσοχή που χρειάζονται για να τα κάνουμε τη χώρα των ονείρων μας!


Ίσως πιστεύετε ότι η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για το σπίτι σας είναι η μόνη ανησυχία που θα έχετε όταν αποφασίσετε να κάνετε κάποιες αλλαγές, αλλά μπορεί να μην είναι έτσι. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το είδος της βαφής θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι ακίνδυνο για την οικογένειά και την υγεία σας.



Η Σύνθεση των Τύπων Βαφής


Κλασική βαφή
Η κλασική βαφή περιέχει το χρώμα και τα συνδετικά στοιχεία, γνωστά ως ρητίνες, που το βοηθούν να εισαχθεί στο διαλύτη (μια υγρή βάση), ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε επιφάνειες.

Ακρυλικό & Λατέξ
Τα ακρυλικά και λατέξ χρώματα έχουν βάση το νερό. Τα συστατικά των ακρυλικών χρωμάτων είναι χρωστική ουσία (χρώμα), συνδετικό υλικό και νερό. Όσο για τα λατέξ υπάρχει νερό και συσσωρευτικό υλικό για δέσιμο!

Λαδομπογιές
Οι λαδομπογιές περιέχουν περισσότερα συνθετικά υλικά. Η χρωστική ουσία είναι το χρώμα και είναι συνήθως σκόνη. Το συνδετικό στην λαδομπογιά είναι το λινέλαιο. Ο διαλύτης μπορεί να είναι διάφορετικός, αλλά πιο συχνά είναι νέφτι ή ορυκτά αποστάγματα.


Έτσι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα χρώματα με βάση το νερό είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από οποιοδήποτε χρώμα με συνθετική βάση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο εύκολα για ιδιαίτερες τεχνοτροπίες. Αν και, παραδοσιακά πιστεύεται ότι τα χρώματα που διαρκούν περισσότερο είναι αυτά με σκληρά χημικά. Αυτή η ιδέα έχει αλλάξει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των νέων υλικών.

Πώς να βεβαιωθώ ότι το χρώμα μου είναι φιλικό προς το περιβάλλον;


Τον Μάρτιο του 1992, στο Μάαστριχτ, η ΕΕ υπέγραψε και άρχισε να χρησιμοποιεί την ατζέντα του κανονισμού ΕΟΚ 880/1992, η οποία είναι το τεστ για την επιστημονική εξέταση, εάν ένα προϊόν είναι φιλικό προς το περιβάλλον ή όχι. Ο κύριος στόχος αυτής της ατζέντας ήταν να διευκρινιστεί ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε καλή ποιότητα με αυτά που έχουν χημική βάση. Από τότε λοιπόν, κάθε φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν έχει το σήμα Eco Hallmark πάνω του. Εάν το χρώμα σας είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αναζητήστε το σήμα στην ετικέτα!


Διάλεξε σωστά!

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέγετε οικολογικά χρώματα, ειδικά για το εσωτερικό βάψιμο του σπιτιού σας; Ο μέσος άνθρωπος περνά 48-50 ώρες το μήνα στο σπίτι! Ο ύπνος δεν περιλαμβάνεται! Φανταστείτε λοιπόν να πρέπει να ζείτε σε ένα μέρος όπου τα χημικά επίπεδα των χρωμάτων είναι 10 φορές υψηλότερα από τα VOC σε εξωτερικούς χώρους (πηγή: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/technical-overview-volatile-organic-compounds)

Το να βοηθάμε το περιβάλλον δεν είναι μόνο χρήσιμο για τις μελλοντικές γενιές, αλλά είναι αποτελεσματικό και για την υγεία μας! Γι' αυτό πρέπει να το κάνουμε τρόπο ζωής, όχι καθήκον!
0 Σχόλια

Comentarios


bottom of page