top of page
adamvapsimo

Διακοσμητικός Ελαιοχρωματισμός με Τεχνοτροπίες

Στοκάρισμα, fronting, stippling ή batik. Μπορεί αυτές οι λέξεις να μην σου λένε τίποτα, αλλά αφού διαβάσεις το σημερινό άρθρο, θα έχεις πλήρη γνώση. Σήμερα θα εστιάσουμε στις διακοσμητικές τεχνικές βαψίματος. Εάν μένετε σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα, ή ο ιδιοκτήτης στο οποίο ενοικιάζετε είναι καλοπροαίρετος, πιθανότατα να σκέφτεστε τον εσωτερικό σχεδιασμό περισσότερο από κάποια προσωρινή κατοικία. Εάν σκέφτεστε πως να ζωντανέψετε τον εσωτερικό σας χώρο, ίσως να θέλετε ένα πιο αντιπροσωπευτικό σαλόνι ή ένα πιο παιχνιδιάρικο παιδικό δωμάτιο. Ας φανταστούμε, λοιπόν, κάποιους εναλλακτικούς τρόπους ελαιοχρωματισμού που ίσως να σας ενθουσιάσουν!


Stippling

Ας ξεκινήσουμε με μια τεχνική την οποία μπορείτε να κάνετε και εσείς στο σπίτι σας - το stippling. Το stippling μιμείται την εμφάνιση κάποιων φυσικών υλικών (όπως ο φελλός) και ταιριάζει τέλεια σε σαλόνια και υπνοδωμάτια. Ωστόσο, προτείνουμε να μην βάψετε όλο το δωμάτιο χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, αλλά μέρος αυτού. Είναι ο μόνος τρόπος να πετύχετε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θέλετε.
Επίσης, το stippling δεν είναι δύσκολη τεχνική και δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά εργαλεία τα οποία θα αποθηκευτούν κάπου και δεν θα ξαναχρησιμοποιήθουν, μαζί με την υπόλοιπη στίβα αχρείαστων υλικών. Αν και υπάρχουν ειδικά πινέλα (αμβλεία), μπορείτε να έχετε το σωστό αποτέλεσμα με ένα σφουγγάρι, ένα κομμάτι ύφασμα ή αφρό.
Τεχνοτροπία
Αναφορικά με το χρώμα θα χρειαστείτε δύο αποχρώσεις - μία για το πιο ανοιχτό φόντο και μία πιο σκούρα για τις λεπτομέρειες. Γι’ αυτή τη μέθοδο καλό είναι να προσεγγίσετε ουδέτερα ή παστέλ χρώματα! Ξεχάστε το φωσφοριζέ πράσινο!
Η εφαρμογή είναι σχετικά απλή. Αρχικά, βάψτε τον τοίχο με το ανοιχτό χρώμα και αφήστε το να στεγνώσει σωστά. Το πλεονέκτημα για το stippling είναι ότι είναι κατάλληλο για ομαλή, αλλα και για δομημένη επιφάνεια. Στην συνέχεια πάρτε ένα σφουγγάρι ή κομμάτι ύφασμα και βάλτε το στο νερό και μετά στραγγίξτε το. Τέλος,  τοποθετήστε την μπογιά και ξεκινήστε να το απλώνετε στον τοίχο. Προσοχή - μην βάλετε πολύ πίεση στο σφουγγάρι, θα φράξει τους πόρους του τοίχου. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να είστε ικανοποιημένοι!

Fronting

Μια άλλη τεχνική, το fronting, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Η αρχή είναι η ίδια με το stippling και εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες. Άρα, χρειαζόμαστε 2 διαφορετικές αποχρώσεις και εφαρμόζουμε το ένα από τα δύο χρώματα στον τοίχο και περιμένουμε να στεγνώσει. Θα αρχίσουμε τη δεύτερη στρώση η οποία μπορεί να είναι είτε πιο σκούρα, είτε πιο ανοιχτή (εδώ δεν έχει σημασία, συγκριτικά με το stippling) με πινέλο ή με ρολό. Βάζουμε στον υγρό ακόμη τοίχο, μια εφημερίδα τσαλακωμένη, την οποία στη συνέχεια αφαιρούμε. Μετά την αφαίρεση, θα δούμε την κάτω και την επάνω στρώση να δημιουργούν μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια στον τοίχο.
Τεχνοτροπία
Το fronting μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και με αλουμινόχαρτο. Σε αντίθεση με τις εφημερίδες, ίσως τραβήξει λίγο από το χρώμα. Αφήνουμε, λοιπόν, το αλουμινόχαρτο “κολλημένο” στον τοίχο μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει η μπογιά και στη συνέχεια αφαιρούμε με προσοχή από την βάση.
Και όπως και με το stippling προτείνουμε να βάψετε έναν τοίχο ή μέρος του τοίχου σας με την συγκεκριμένη τεχνική για να μην τους βαρεθείτε!

Batiking

Η τεχνική batik ακολουθεί επίσης τον τρόπο των 2 προηγούμενων τεχνικών. Θα εφαρμόσουμε διαφορετικό χρώμα πάνω σε στρώση προηγούμενου χρώματος. Στην κλασική τεχνική του batik, θα χρειαστείτε ένα κομμάτι ύφασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους ύφασμα - όσο πιο ιδιαίτερη δομή έχει τόσο καλύτερο σχήμα θα μας δώσει. Μια παλιά κουρτίνα, κοτλέ ύφασμα, δαντέλα ή οποιοδήποτε κομμάτι ύφασμα σας είναι αχρείαστο μπορεί να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι το ύφασμα είναι φτιαγμένο από φυσικά υλικά.

Τυλίγετε το ύφασμα σε ένα ρολό, το βυθίζετε στην μπογιά (μην ξεχάσετε να πιέσετε το περίσσιο χρώμα για να μην στάξει στον τοίχο) , και στη συνέχεια απλώνετε το πανί όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε, από κάτω προς τα πάνω, ή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλετε κατά μήκος του τοίχου. Σιγουρευτείτε ότι έχετε απλώσει την μπογιά ομοιόμορφα, ώστε να μην υπάρχουν άλλα σημεία με πολύ μπογιά και άλλα με λίγη. Και τελευταία συμβουλή, είναι πιο εύκολο να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει να τρίψετε το ύφασμα στον τοίχο. Επομένως προσκαλέστε τους αγαπημένους σας ή κάποιο φίλο σας για ένα απόγευμα γεμάτο χρώματα.
Τεχνοτροπία

Όψη μαρμάρου

Ένας άλλος τρόπος για να αναζωογονήσετε τους τοίχους σας είναι με την μέθοδο της “φλεβίτιδας” (ή αλλιώς με την όψη μαρμάρου, όπως την ονομάζουν συχνά). Σε κάποιους το αποτέλεσμα μοιάζει με πανί ή ύφασμα. Επιπλέον, μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την τεχνική μόνοι σας. Το κόλπο είναι να σκάψετε λεπτές γραμμές στον ακόμη φρεσκοβαμμένο τοίχο με ένα πινέλο. Προσέξτε να μην δημιουργήσετε τις αυλακώσεις με μια κίνηση. Οι διακεκομμένες γραμμές δεν φαίνονται ωραίες.

Stencil

Η τελευταία τεχνική, η οποία είναι κατάλληλη και για ερασιτέχνες, είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμα μοτίβα και stencil σχέδια. Μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα γεωμετρικά σχήματα, απλά αλλά και πιο περίπλοκα, με την βοήθεια ταινίας για βάψιμο. Επίσης, αυτή η τεχνική είναι πολύ εύκολη και παιχνιδιάρικη, οπότε εάν έχετε παιδιά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο παιχνίδι. Με την βοήθειά τους, μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα σχέδια τα οποία θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα σημεία του τοίχου. Με τα σχέδια αυτά θα διακοσμήσετε το δωμάτιο του παιδιού σας και θα γεμίσει με χρώματα που θα το εμπνέουν να θέλει να παίζει όλη μέρα!
Για πιο εύκολη διαδικασία υπάρχουν σε καταστήματα για DIY χειροτεχνίες και εργασίες έτοιμα σχέδια που μπορείτε να προμηθευτείτε. Τα σχέδια ή τα μοτίβα αυτά, έχουν πολλά σημεία προσάρτησης για να τα κολλήσετε στον τοίχο. Εάν είστε πιο έμπειροι, μπορείτε να παίξετε και με διαφορετικά χρώματα. Θα χρειαστείτε διαφορετικά δείγματα για κάθε χρώμα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακό.
Τεχνοτροπία

Βενετσιάνικος και Μαροκινός στόκος

Για να κλείσουμε όμορφα αυτό το άρθρο, ας μιλήσουμε για τον στόκο! Αντίστοιχα και για την απομίμηση του στόκου. Η τεχνική αυτή είναι για πραγματικά εξειδικευμένους επαγγελματίες και λίγοι είναι οι ερασιτέχνες που τολμούν να τη δοκιμάσουν. Εάν σας ενδιαφέρει ακόμη σαν τεχνική, προτείνουμε να το αφήσετε στους ειδικούς. Αλλά τι είναι ο στόκος;
Το στοκάρισμα χρησιμοποιείται σε δωμάτια τα οποία έχουν τοίχους από διαφορετικά υλικά και ενοποιήσει την εμφάνισή τους. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο βάσης- όχι μόνο τοιχοποιία, αλλά και πάνελ από σκυρόδεμα, σοβά και άλλες μοριοσανίδες. Το αποτέλεσμα είναι λείο και γυαλιστερό με φινίρισμα που μοιαζει σαν μάρμαρο.
Τεχνοτροπία
Το Μαροκινό στοκάρισμα είναι αρκετά παρόμοιο με το Βενετσιάνικο. Ωστόσο, είναι λίγο πιο εξελιγμένο και ανθεκτικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο ή ακόμη και στο ντουζ. Στο παρελθόν, το χρησιμοποιούσαν στα ιαματικά λουτρά, μιας και στο τέλος λειαίνεται και με πέτρα, κάνοντας το κατάλληλο για τέτοιους χώρους.
0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page