top of page
  • adamvapsimo

Ταπετσαρία ή βάψιμο;

Μερικές φορές σου συμβαίνει μετά από πολλές μέρες να γυρνάς σπίτι και να νομίζεις ότι δεν είναι πια το ίδιο. Έχεις βαρεθεί το εσωτερικό και ξέρεις ότι πρέπει να αναβιώσει με κάτι νέο. Αλλά δεν θέλεις απαραίτητα να ξοδέψεις για νέα έπιπλα και αξεσουάρ, οπότε σκέφτεσαι τι άλλο θα μπορούσε να αλλάξει την όλη εντύπωση και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα; Η πιο απλή και ταυτόχρονα πιο ριζική λύση είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στην εμφάνιση των τοίχων σας. Μπορείτε να τους προσαρμόσετε στις ιδέες σας με διάφορους τρόπους. Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο από αυτούς - βάψιμο και ταπετσαρία. Σίγουρα και εσείς έχετε αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα - τι είναι πραγματικά καλύτερο; Λοιπόν, το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, οπότε ας τα συζητήσουμε μαζί.


Ασφαλής επιλογή - Βάψιμο

Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με μια νέα εργασία βαφής γιατί είναι απλώς ένα ασφαλές στοίχημα. Στην ιστοσελίδα μας, ασχολούμαστε τακτικά με τον ελαιοχρωματισμό, οπότε δεν χρειάζεται να περιγράψουμε λεπτομερώς πώς να προχωρήσετε σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας “Εσείς προετοιμαστήκατε για βάψιμο;”, το οποίο μιλάει για όλα όσα πρέπει να τακτοποιήσετε κατά τη διάρκεια και πριν από τη βαφή. Σε αυτό το άρθρο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσεκτική προστασία των επίπλων σας. Το βάψιμο είναι κυριολεκτικά βρώμικη δουλειά και μάλλον κανείς μας δεν θέλει να καταστρέψει το υπόλοιπο εσωτερικό.

Ωστόσο, μπορούμε να συνοψίσουμε εν συντομία τα πιο ουσιαστικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το βάψιμο προκειμένου να αποφασίσουμε ποια από τις επιλογές (ελαιοχρωματισμός ή ταπετσαρία) είναι η καταλληλότερη επιλογή για εμάς.

Το βάψιμο είναι χωρίς αμφιβολία η φθηνότερη επιλογή, την οποία μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας με λίγη επιδεξιότητα. Το κόστος των υλικών δεν είναι καθόλου ιλιγγιώδες, ακόμα και σήμερα που τα υλικά κατασκευής γενικότερα ακριβαίνουν. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τύποι χρωμάτων, αλλά ακόμη και τα πιο ακριβά (και επομένως η καλύτερη ποιότητα) μπορούν να συγκριθούν σε τιμή με το κόστος της ταπετσαρίας με τις φθηνότερες χάρτινες ταπετσαρίες. Και ακόμη κι αν αποφασίσετε να προσκαλέσετε επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές (για παράδειγμα, αυτούς που συνεργαζόμαστε στην Adam), το συνολικό ποσό εξακολουθεί να είναι ευνοϊκό και σίγουρα όχι αρνητικό για εσάς.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η χρωματική μεταβλητότητα και η συμβατότητα. Είτε ονειρεύεστε τον πιο τρελό συνδυασμό χρωμάτων είτε χρωμάτων, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε ακριβώς την απόχρωση που επιθυμείτε σε ένα από τα δείγματα!

Ταπετσαρία από χαρτί, φλις ή βινύλιο;

Ο όρος ταπετσαρία μπορεί να σας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Στο παρελθόν, οι ταπετσαρίες χρησιμοποιούνταν ευρέως παντού και ίσως θυμάστε τα αντιαισθητικά απομεινάρια τους μόνο στην εξοχικά σπίτια της οικογένειάς σας στα βουνά. Ωστόσο, μετά από μια μεγάλη πτώση, άρχισαν να επιστρέφουν κυκλικά και με τη σύγχρονη τεχνολογία ήρθαν νέες μέθοδοι και δυνατότητες που οι παππούδες μας μάλλον ούτε ονειρευόντουσαν. Στην αγορά έχουν βγει κάθε λογής τύποι, και εκτός από τις κλασικές χάρτινες, σήμερα μπορούμε να επιλέξουμε και από διάφορα άλλα, όπως ταπετσαρίες μη υφαντές, υφασμάτινες ή ακόμα και από καλάμι.

Αλλά ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Αρχικά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σκεφτούμε καλά πώς φαίνεται πραγματικά το δωμάτιο που θέλουμε να βάλουμε ταπετσαρία. Στο παρελθόν, ήταν αδιανόητο να βάλετε ταπετσαρία σε μπάνια ή κουζίνες, για παράδειγμα. Ωστόσο, με τις σημερινές ανέσεις, αυτό είναι επίσης δυνατό, γιατί υπάρχουν και ταπετσαρίες βινυλίου που μπορούν εύκολα να αντέξουν την αυξημένη υγρασία σε αυτά τα δωμάτια. Επιπλέον, οι ταπετσαρίες βινυλίου είναι πολύ εύκολες στη συντήρηση και επομένως είναι κατάλληλες και για παιδικά δωμάτια, όπου τα παιδιά αναμένεται να δώσουν στους τοίχους σας (είτε είναι ταπετσαρίες είτε βαμμένες) πολλή δουλειά.

Οι ταπετσαρίες fleece είναι επίσης πολύ δημοφιλείς. Η εφαρμογή τους είναι πολύ πιο εύκολη γιατί δεν απαιτούν την εφαρμογή κόλλας στην ταπετσαρία. Επιπλέον, πλένονται εύκολα και μπορούν να έχουν λεπτό φινίρισμα επιφάνειας. Επιπλέον, το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η μερική θερμομόνωση.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η κατάσταση των τοίχων κάτω από τις ίδιες τις ταπετσαρίες. Είναι πολύ ευαίσθητες στην ομαλότητα και την απαλότητα του υποστρώματος. Σε περίπτωση ανομοιομορφίας, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε την επιφάνεια με μυστρί, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται στο συνολικό κόστος.

Οι λεγόμενες τοιχογραφίες έχουν γίνει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Αυτά παράγονται τόσο σε μη υφασμένες ταπετσαρίες όσο και σε παλιές χάρτινες ταπετσαρίες. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν επίσης παραγωγή ταπετσαρίας με βάση τις φωτογραφίες σας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με αυτό το είδος διακόσμησης, κανείς δεν θέλει να έχει κάτι cheesy στον τοίχο!

Οι ταπετσαρίες είναι σίγουρα μια πιο καθαρή επιλογή από το βάψιμο. Επιπλέον, η εφαρμογή τους είναι πολύ πιο γρήγορη. Ωστόσο, η λίστα με τα οφέλη τελειώνει εκεί. Οι ταπετσαρίες δεν είναι ακριβώς το φθηνότερο πράγμα. Κατά μέσο όρο, πληρώνετε περίπου 10 ευρώ για ένα τετραγωνικό μέτρο με ταπετσαρία. Η τιμή εξαρτάται από την ποιότητα, αλλά και από το σχέδιο της ταπετσαρίας.
Έχετε επίσης υπόψη σας την πιθανή επιφανειακή επεξεργασία που αναφέραμε, η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζεται στο συνολικό κόστος. Επιπλέον, αν αποφασίσετε να κάνετε ταπετσαρία μόνοι σας, είναι πιο περίπλοκο από, για παράδειγμα, τον ελαιοχρωματισμό. Και ειλικρινά, ο πειραματισμός με ένα τόσο ακριβό θέμα δεν αξίζει τον κόπο.

Και τελικά;



Τι είναι λοιπόν καλύτερο - βάψιμο ή ταπετσαρία; Φυσικά, δεν υπάρχει σωστή απάντηση και εξαρτάται μόνο από τις προτιμήσεις σας. Το βάψιμο είναι φθηνότερο και αναμφίβολα πιο αξιόπιστο. Η ταπετσαρία είναι απλά πιο ακριβή, και ταυτόχρονα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Εάν θέλετε τουλάχιστον να πειραματιστείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδυάσετε και τις δύο μεθόδους. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βάλετε ταπετσαρία σε όλο το δωμάτιο, αλλά ίσως μόνο ένα ή μέρος του τοίχου. Εξάλλου, θα ζωντανέψεις το εσωτερικό και είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ της οικονομικής τιμής, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγαλύτερη αλλαγή.
0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page