top of page
  • adamvapsimo

Πως να βάψετε το χολ του σπιτιού σας;

Στις παρακάτω άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ποιές αποχρώσεις και συνδυασμούς χρωμάτων να επιλέξετε για την οπτική μεγέθυνση και τον συνολικό φωτισμό του διαδρόμου σας. Θα επικεντρωθούμε επίσης στην επιλογή κατάλληλων πορτών, που θα σας προστατεύουν από ανεπιθύμητους ήχους και ανεπιθύμητους επισκέπτες.


Πως επηρεάζουν τα χρώματα το μέγεθος και τον φωτισμό του διαδρόμου;

Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι μόνο μια αισθητική επιλογή βασισμένη στις προσωπικές προτιμήσεις κάθε ατόμου, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για να πειραματιστείτε με το μέγεθος και τον φωτισμό ενός διαδρόμου. Η βασική ιδέα έγκειται στο γεγονός ότι οι φωτεινοί τοίχοι τείνουν να διευρύνουν οπτικά τον χώρο και να δημιουργούν το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού και πιο ευρύχωρου δωματίου.

Αντίθετα, οι σκούροι τοίχοι δημιουργούν έναν πιο κλειστό χώρο, οπότε με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται λιγότερο ανοιχτός και πιο στενός. Η γνώση του λεγόμενου οπτικού εφέ θα σας επιτρέψει να εξετάσετε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς και να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Χρωματικοί συνδυασμοί

Τα ζεστά χρώματα, (π.χ. κοραλί), οπτικά θα μειώσουν την απόσταση ανάμεσα στους τοίχους. Αν βάψετε το ταβάνι με έναν πιο σκούρο τόνο από το χρώμα του πατώματος, δημιουργείται ένα οπτικό εφέ στο οποίο το ταβάνι φαίνεται χαμηλότερο, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για ψηλά ταβάνια. Ταυτόχρονα, χάρη στις ζεστές, πιο σκούρες αποχρώσεις, η αίθουσα μπορεί να φαίνεται μικρότερη και πιο οικεία.

Συνδυαστικά λευκοί τοίχοι και ταβάνι θα οπτικοποιήσουν τον χώρο και θα δημιουργήσουν την εντύπωση ενός ευρύχωρου δωματίου, αλλά προσοχή - οι εντελώς λευκοί τοίχοι και το δάπεδο μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια αποπροσανατολιστική εντύπωση. Ψυχρά χρώματα (π.χ. τιρκουάζ) θα δημιουργήσουν οπτικές αποστάσεις μεταξύ των τοίχων. Εάν βάψετε τον διάδρομο με ψυχρά, φωτεινά χρώματα, θα πετύχετε οπτική επέκταση και αίσθηση ενός ευρύχωρου διαδρόμου. Ένα δάπεδο με πιο ανοιχτή απόχρωση από τους τοίχους (λευκό πάτωμα/μπεζ τοίχοι) μπορεί να κάνει ολόκληρο τον διάδρομο να φαίνεται άβολος και στενός.


Λειτουργία φυσικού φωτός

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η έκθεση του δωματίου στο φυσικό φως. Λάβετε υπόψη ότι η ποιότητα του φυσικού φωτός δεν είναι σταθερή και αλλάζει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια του έτους. Η αλλαγή στο φως θα επηρεάσει επίσης τη συνολική εικόνα των τοίχων.

Λάβετε υπόψη και τον συνολικό φωτισμό της εισόδου. Στους διαδρόμους που είναι προσανατολισμένοι προς τον βορρά το φυσικό φως που εισέρχεται στο δωμάτιο θα έχει πάντα κρύες αποχρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό να αποφύγετε χρώματα με κρύους υποτόνους, όπως το πράσινο και το γκρι. Αντίθετα, μπορείτε να επιλέξετε χρώματα με ζεστούς υποτόνους, πιο ανοιχτών αποχρώσεων, προκειμένου να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως από τα παράθυρα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σκούρες αποχρώσεις, που θα προσδώσουν στον διάδρομο μια αίσθηση άνεσης.

Δεν υπάρχουν προβλήματα με το ανεπαρκές φως στους διαδρόμους που βλέπουν προς τον νότο, το φως που ρέει μέσα από τα παράθυρα θα έχει ζεστούς τόνους όλη την ημέρα. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε ένα ανοιχτό παστέλ χρώμα, το οποίο θα αναδείξει το υψηλό ποσοστό φυσικού φωτός και θα φωτίσει όλο το δωμάτιο.

Όσον αφορά την επιλογή του χρώματος των τοίχων σε διάδρομο που βλέπει ανατολικά, να γνωρίζετε ότι το ζεστό και δυνατό ηλιακό φως θα ρέει στο δωμάτιο το πρωί, ενώ το απόγευμα το φως θα είναι πιο ψυχρό. Ο δυτικά προσανατολισμένος διάδρομος θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα.


Φωτισμός

Εκτός από το φυσικό φως, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τις τεχνητές πηγές φωτός και έτσι να επιλέξετε τον τύπο φωτισμού που θα αντιστοιχεί στο θερμό ή, αντίστοιχα, στο ψυχρό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Ο θερμός λευκός φωτισμός θα κάνει τα επιλεγμένα χρώματα στον διάδρομο να φαίνονται πιο ζεστά, ενώ το ψυχρό λευκό θα αναδείξει περισσότερο τα κρύα χρώματα.


Πώς επηρεάζει η επιλογή του χρώματος τα υπόλοιπα στοιχεία του διαδρόμου;

Το χρώμα θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο με το δάπεδο αλλά και με το συνολικό σχεδιασμό του χόλ. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν τόνο που να λειτουργεί ως κύριος χρωματικός κώδικας, πράγμα που θα σας επιτρέψει να συνδυάσετε εύκολα τα υπόλοιπα στοιχεία του δωματίου.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα έντονο χρώμα για τον τοίχο, το οποίο θα συνδυάσετε με πόρτες και παράθυρα σε πιο ουδέτερες αποχρώσεις. Αυτό θα προσδώσει στην είσοδο ένα κομψό στυλ. Εάν επιθυμείτε να τοποθετήσετε ξύλινη ή άλλου είδους επένδυση, μπορείτε να επιλέξετε έναν διαφορετικό τόνο από το χρώμα των υπολοίπων τοίχων.

Τέλος, μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε πολύχρωμες πινελιές με διακοσμητικά και αξεσουάρ. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσετε δυναμισμό και μια πιο θετική όψη ακόμα και σε έναν πιο σοβαρό χώρο, όπως το χόλ.


Πώς να επιλέξετε πόρτες;

Όχι μόνο οι τοίχοι, αλλά και οι πόρτες αξίζουν ανακαίνιση. Η αντικατάσταση της πόρτας εισόδου είναι επιθυμητή, εάν αποφασίσετε να ανακαινίσετε πλήρως το χολ και θέλετε να ταιριάξετε τον σχεδιασμό στο μέγιστο. Κατά την αγορά νέων πορτών, λάβετε υπόψη μοντέλα ασφαλείας και με μόνωση.


Κατά την αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών, θα επιλέξετε πρώτα το υλικό - θα συναντήσετε πιο συχνά το λεγόμενο υλικό MDF, το οποίο είναι ινοσανίδες μέσης πυκνότητας. Οι ξύλινες πόρτες κρύβουν πολύπλοκα σχέδια, δυνατότητα λεκέδων και διάφορα χρωματικά σχέδια. Έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής και μειώνουν άριστα κάθε ανεπιθύμητο ήχο. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ξύλινες πόρτες, οι πόρτες από MDF είναι φθηνότερες, πιο λείες καθώς και ανεκτικές σε σπασίματα ή ρωγμές.

Εάν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως από του χόλ, φροντίστε να επιλέξετε γυάλινες πόρτες για να επιτρέψετε στο φως να εισέλθει περαιτέρω στο εσωτερικό.


Πότε να αρχίσετε να βάφετε το χολ;

Ο κύριος παράγοντας είναι φυσικά η οικονομική ευχέρεια και μια ολοκληρωμένη ιδέα της όψης του νέου χόλ. Πάντα να σκέφτεστε αν θέλετε να ασχοληθείτε μόνο με το βάψιμο, πιθανώς την αντικατάσταση δαπέδων ή χαλιών ή αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια πιο εκτεταμένη ανακαίνιση με την αντικατάσταση πορτών εισόδου και εσωτερικών χώρων, επίπλων και διακοσμητικών.

Για το βάψιμο οποιουδήποτε σημείου του σπιτιού, συνιστούμε να προγραμματίσετε τις εργασίες τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, όταν θα μπορείτε να αερίζετε πολύ χωρίς προβλήματα και όλα θα στεγνώνουν πιο γρήγορα.



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page