top of page
 • adamvapsimo

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο δαπέδου για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος σας;

Είτε χτίζετε ένα νέο σπίτι είτε ανακαινίζετε, το πάτωμα αποτελεί το πιο εμφανές στοιχείο του εσωτερικού χώρου και αναπόσπαστο μέρος του νοικοκυριού. Το πάτωμα έχει σημαντική επίδραση όχι μόνο στην αισθητική του σπιτιού σας, στη συνολική ατμόσφαιρα, αλλά και στην ασφάλεια. Ωστόσο, όλα τα δάπεδα δεν είναι ίδια, και με τόσες σύγχρονες επιλογές, η επιλογή του σωστού τύπου δαπέδου για κάθε δωμάτιο μπορεί να γίνει δύσκολη.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν διαλέξετε ένα δάπεδο;


Δάπεδο ανάλογα με τη λειτουργία του δωματίου

Όπως εξετάζετε τη λειτουργία του δωματίου πριν το επιπλώσετε, θα πρέπει να προσδιορίσετε και πώς το πάτωμα θα επηρεαστεί από τις δραστηριότητες στο χώρο.

Για παράδειγμα, αν περνάτε πολύ χρόνο μαγειρεύοντας στην κουζίνα, το πάτωμα μπορεί να λερωθεί και να ποτίσει άμεσα. Πιθανότατα θα σας συνέφερε να επιλέξετε ένα δάπεδο που καθαρίζεται εύκολα και δεν γλιστράει.

Το πάτωμα στο παιδικό δωμάτιο πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί πολύ, οπότε αφενός η επιφάνεια πρέπει να είναι ανθεκτική στο ξύσιμο από διάφορα παιχνίδια, αλλά ταυτόχρονα και άνετη για τα πόδια των παιδιών, ασφαλής για την υγεία και φυσικά , ζεστή και άνετη, για να μην κρυώνουν τα παιδιά.

Αν ο χώρος θα χρησιμοποιείται από ηλικιωμένους, εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο αντιολισθητικών δαπέδων. Επίσης, αποφύγετε τα σκληρά υλικά όπως η πέτρα και το κεραμικό, που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις κάθε πτώσης.

Δώστε έμφαση στη συντήρηση

Ορισμένοι τύποι δαπέδων, όπως τα πλακάκια, καθαρίζονται εύκολα, ενώ τα ξύλινα πατώματα θα πρέπει να τρίβονται και να βερνικώνονται από καιρό σε καιρό. Εάν δεν θέλετε να προνοείτε συνεχώς για την διατήρηση του δαπέδου σας, ίσως οι επενδύσεις δαπέδου που απαιτούν λιγότερη συντήρηση να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ανθεκτικότητα του δαπέδου

Εάν ανακαινίζετε συχνά το σπίτι σας, η επιλογή ενός δαπέδου θα είναι διαφορετική από κάποιον που θέλει να διατηρήσει την ίδια εμφάνιση στο διαμέρισμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, όταν ανακαινίζετε συχνά, εστιάστε σε δάπεδα που μπορούν να αφαιρεθούν πιο εύκολα.

Για μακροπρόθεσμη διατήρηση, επιλέξτε ανθεκτικά δάπεδα. Κατάλληλα είναι τα βινυλικά δάπεδα, φυσικές πέτρες ή κεραμικά πλακίδια.

Λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας

Ορισμένα δάπεδα και η εγκατάστασή τους μπορεί να είναι ακριβά. Εκτός από την τοποθέτηση, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το κόστος της συντήρησης του δαπέδου σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, τα ξύλινα δάπεδα απαιτούν περισσότερη συντήρηση σε σύγκριση με τα κεραμικά πλακίδια. Τα χαλιά μπορεί να είναι πιο οικονομικά, αλλά η καθαριότητά τους απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να σκεφτείτε πόσο είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε σε ένα νέο δάπεδο.

Ακολουθήστε τις τάσεις

Τέλος, παρακολουθήστε τι είναι επίκαιρο στην αγορά και τι είναι ακριβώς "στη μόδα". Η αγορά προϊόντων και η συνεχής εξέλιξη νέων τεχνολογιών αυξάνεται, και τα δάπεδα που πριν από 10 χρόνια δεν ήταν κατάλληλα για το μπάνιο, μπορεί σήμερα να είναι κατάλληλα για χρήση ακόμα και σε αυτούς τους χώρους.

Ένα παράδειγμα μιας τρέχουσας τάσης που πολλοί άνθρωποι εξετάζουν είναι η φιλικότητα του προϊόντος προς το περιβάλλον . Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αναζητήστε φυσικά και ανακυκλώσιμα δάπεδα όπως δάπεδα από φελλό ή μπαμπού.

Μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Το να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο και τολμηρό είναι ένας υπέροχος τρόπος για να πειραματιστείτε με τον σχεδιασμό και να αναβαθμίσετε τον χώρο σας. Εξερευνήστε, για παράδειγμα, διακοσμητικά στοιχεία στο παιδικό δωμάτιο που ταιριάζουν με τους χρωματιστούς τοίχους και τα παιδικά έπιπλα.

Επιλογή δαπέδου για κάθε δωμάτιοΔάπεδο για την είσοδο / διάδρομο

Η είσοδος αποτελεί τον χώρο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο σπίτι, και το δάπεδο συχνά εκτίθεται σε βρωμιές και φθορά. Η επιλογή του δαπέδου θα πρέπει να επικεντρώνεται στην αντοχή σε ζημιές, φθορές και βρωμιές. Συνιστούμε επίσης να αποφεύγετε πολύ φωτεινές μονόχρωμες επιφάνειες (η βρωμιά είναι πιο ορατή) και να προτιμάτε πιο σκούρες αποχρώσεις.

Τα κεραμικά πλακάκια και το σκληρό επενδυμένο ξύλο είναι κομψές, διαχρονικές και παραδοσιακές επιλογές για έναν χώρο που δημιουργεί την πρώτη εντύπωση του σπιτιού σας. Είναι υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εμφάνιση και την αισθητική.

Δάπεδο κουζίνας

Η κουζίνα θεωρείται η καρδιά του σπιτιού. Είναι ένα μέρος για να ετοιμάσετε γεύματα, να συναντηθείτε, να μαζευτείτε παρέα, και να διασκεδάσετε. Πολύ απλά λειτουργεί ως το κέντρο της καθημερινότητάς σας. Τα δάπεδα της κουζίνας είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Είτε πρόκειται για αιχμηρά μαχαίρια που πέφτουν, υγρά που έχουν χυθεί ή σπασμένα πιάτα. Επομένως, ένα δάπεδο που είναι ανθεκτικό, σταθερό και μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε μικρό ατύχημα είναι απαραίτητο.

Για λόγους υγιεινής, το κάλυμμα δαπέδου της κουζίνας θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικό στον εντατικό καθαρισμό. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι αδιάβροχο, αντιολισθητικό και σχεδιαστικά να ταιριάζει με το υπόλοιπο διαμέρισμα.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε laminated ή βινυλική επένδυση δαπέδο, το δάπεδο της κουζίνας σας θα πρέπει να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Αν έχετε ανοιχτή κουζίνα συνδεδεμένη με το σαλόνι, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ίδια επένδυση δαπέδου και στα δύο δωμάτια. Όχι μόνο θα δημιουργήσετε μια καταπραϋντική εντύπωση, αλλά θα μεγεθύνετε και οπτικά τον χώρο σας.

Δάπεδο σαλονιούΤο σαλόνι είναι, μαζί με την κουζίνα, άλλο ένα σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού. Είναι ένα μέρος για να ξεκουραστείτε, να διαβάσετε, να κάτσετε αναπαυτικά, να συναντήσετε φίλους, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για να παίξουν τα παιδιά. Το κάλυμμα δαπέδου στο σαλόνι σας θα πρέπει επομένως να είναι πολυλειτουργικό για να χειρίζεται όλες τις πτυχές της οικογενειακής σας ζωής και ταυτόχρονα να δημιουργεί μια συνολική αρμονική εντύπωση μαζί με τα έπιπλα.

Η επένδυση δαπέδου πρέπει:

 • να έχει όμορφη εμφάνιση και να ταιριάζει με τα έπιπλα,

 • να είναι ποιοτική και ανθεκτική στα γδαρσίματα και τη φθορά,

 • να είναι άνετη και ζεστή κάτω από τα πόδια,

 • να απαιτεί λίγη συντήρηση,

 • να είναι αντιολισθητική,

 • να απορροφά τον θόρυβο.

Έχετε πραγματικά μια πληθώρα από επιλογές για να διαλέξετε, από κομψά σχέδια και ζεστά χρώματα μέχρι και αμέτρητα φινιρίσματα και υφές. Έτσι, θα ικανοποιήσετε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Με τη σωστή φροντίδα, τα λαμιναρισμένα, τα βινυλικά και τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια στο μέλλον.

Δάπεδο υπνοδωματίου

Καθώς περνάτε περίπου το ένα τρίτο της ημέρας σας στο υπνοδωμάτιό σας, εκτός από ένα άνετο κρεβάτι και μαλακά μαξιλάρια, αξίζετε ένα τέλειο δάπεδο που θα ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες και, ταυτόχρονα, θα αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας στυλ.

Η επένδυση του δαπέδου στο υπνοδωμάτιο θα πρέπει:

 • να είναι ευχάριστα ζεστή και άνετη για τα πόδια,

 • ανθεκτική σε λεκέδες, σκόνη και βρωμιές,

 • εύκολη στη συντήρηση,

 • υγιεινή και κατάλληλη για αλλεργικούς.

Τα παρκέ είναι σίγουρα αγαπημένες επιλογές επενδύσεων δαπέδου για το υπνοδωμάτιο, καθώς δημιουργούν μια φυσική, άνετη και όμορφη αίσθηση. Ένα καλό laminate αποτελεί μια πρακτική εναλλακτική λύση με μεγάλη ποικιλία επιλογών για διακόσμηση. Για μέγιστη άνεση, ζεστασιά κάτω από τα πόδια, μπορείτε να επιλέξετε δάπεδα από φελλό ή και πολύ μικρά χαλάκια.

Δάπεδο για το παιδικό δωμάτιο


Η επιλογή της ιδανικής επένδυσης δαπέδου για το παιδικό δωμάτιο δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Για το παιδί σας, θέλετε οπωσδήποτε να επιλέξετε ένα δάπεδο που θα είναι άνετο, αλλά ταυτόχρονα εύκολο στη συντήρηση. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα υλικό που να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις σας. Παιχνίδι, ξεφαντώματα, τρέξιμο και άλματα - η δάπεδη επένδυση στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω. Ενώ τα παιδιά θα δώσουν περισσότερη έμφαση στην εμφάνιση, για τους γονείς είναι πιο σημαντικά τα πρακτικά θέματα. Ποια είναι τα δάπεδα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις των παιδικών και εφηβικών δωματίων;

Το δάπεδο στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να:

 • έχει μοντέρνα εμφάνιση και να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο,

 • είναι εύκολο στη συντήρηση,

 • είναι άνετο και ευχάριστο στην αφή,

 • είναι αντιολισθητικό,

 • είναι ανθεκτικό στις απότομες κινήσεις των παιδιών,

 • είναι αβλαβές για την υγεία, κατάλληλο για αλλεργικούς.

Ο φελλός είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδικό δωμάτιο. Είναι ένα φυσικό, αβλαβές για την υγεία υλικό, ζεστό κάτω από τα πόδια, ελαστικό και όμως αρκετά ανθεκτικό. Επίσης, τα ξύλινα δάπεδα είναι εξαιρετική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο, ιδίως αυτά που είναι καλά λαδωμένα και βερνικωμένα και μπορούν να αντέξουν πολλά. Καθώς πρόκειται για ένα άλλο φυσικό δάπεδο χωρίς επιβλαβείς ουσίες, έχει ευνοϊκές επιδράσεις στο συνολικό εσωτερικό κλίμα. Ωστόσο, τα ξύλινα δάπεδα θα πρέπει να τρίβονται κατά καιρούς για να διατηρούν την εμφάνισή τους. Μπορείτε επίσης να προστατέψετε τα ξύλινα δάπεδα με προστατευτικά χαλιά.

Δάπεδο γραφείου

Η επένδυση δαπέδου στο γραφείο ή το χώρο εργασίας θα πρέπει να είναι:

 • ανθεκτική στα γδαρσίματα, ώστε τα πόδια των καρεκλών με ροδάκια να μην προκαλούν γρατζουνιές,

 • σκληρή και σταθερή, ώστε τα βαριά έπιπλα να μην αφήνουν εσοχές,

 • εύκολη στη συντήρηση.

Κατάλληλα υλικά περιλαμβάνουν: λαμινειτ, πλακάκια ή λινόλεουμ. Εάν επιλέξετε φελλό ή ξύλο, να θυμάστε ότι αυτά τα δάπεδα πρέπει να υποστούν προεπεξεργασία και να εφαρμοστεί μια ιδιαίτερα ανθεκτική επικάλυψη. Το δάπεδο του οικιακού γραφείου σας θα πρέπει να είναι πρακτικό, άνετο, όμορφο και να ταιριάζει καλά με τα έπιπλα του γραφείου. Εάν περνάτε πολύ χρόνο στο τηλέφωνο, επιλέξτε ένα υλικό με καλές ηχομονωτικές ιδιότητες. Ένα επιπλέον διακοσμητικό είναι τα χαλάκια, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν τον θόρυβο.

Δάπεδο μπάνιου


Είναι πολύ σημαντικό ένα μπάνιο να αποπνέει μια αίσθηση καθαριότητας και άνεσης. Το δάπεδο το οποίο θα επιλέξετε, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο “vibe” που θα δίνει το μπάνιο σας. Τί όμως είναι αυτό που καθιστά ένα δάπεδο μπάνιου ποιοτικό ?

 • Το δάπεδο θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό.

 • Θα πρέπει να είναι αντιολισθητικό για την αποφυγή ατυχημάτων.

 • Η επιφάνεια του δαπέδου πρέπει να αντέχει συχνούς και τακτικούς καθαρισμούς

Σε κανένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού, η επιφάνεια του δαπέδου δεν έρχεται περισσότερο σε επαφή με το νερό από ό,τι στο μπάνιο. Είναι λογικό, λοιπόν, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υγρασία και το νερό. Τα δάπεδα βινυλίου σας επιτρέπουν να κάνετε μπάνιο χωρίς να ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε το πάτωμα. Τα πλακάκια είναι μια κλασική και ιδανική επιλογή για δωμάτια που μαζεύουν υγρασία. Ωστόσο, η αντικατάσταση μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Την ιδανική άνεση θα τη βρείτε σε ένα δάπεδο που φαίνεται στεγνό και σταθερό ταυτόχρονα. Τα ξύλινα δάπεδα δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το μπάνιο. Ούτε τα δάπεδα από φελλό είναι ιδανικά, καθώς δεν αντέχουν στην υγρασία και μπορεί να φουσκώσουν.

Δάπεδα για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων

Εάν έχετε κατοικίδια, είναι απαραίτητη μια εύκολη στη συντήρηση επιφάνεια. Ορισμένες ράτσες σκύλων χάνουν πολύ τρίχωμα, άλλες έχουν αιχμηρά νύχια που μπορούν να γρατζουνισουν το πάτωμα. Κατά την επιλογή του δαπέδου, λοιπόν, σκεφτείτε την πρακτικότητα και την αντοχή της επιφάνειας που θα είναι αρκετά ανθεκτική.

Η αντοχή στα γδαρσιματα είναι ένα, ενώ είναι σημαντικό επίσης η επιφάνεια του δαπέδου να καθαρίζεται εύκολα και με ηλεκτρική σκούπα. Χρησιμοποιήστε μια ποιοτική ηλεκτρική σκούπα και ειδικές βούρτσες για να αφαιρέσετε τις τρίχες

Ποιο δάπεδο είναι καλύτερο για κατοικίδια;

 • Τα χαλιά είναι μαλακά και ζεστά, αλλά πιο απαιτητικά στη συντήρηση.

 • Τα παρκέ και ο φελλός είναι φυσικά και ευχάριστα στην επιφάνεια, αλλά δεν είναι πολύ ανθεκτικά στις γρατσουνιές και μπορούν να διογκωθούν όταν βραχούν.

 • Το Linoleum είναι σκληρό και σταθερό, αλλά δεν προσφέρει μια πλούσια επιλογή σχεδίων.

 • Τα δάπεδα PVC και βινυλίου είναι εύκολα στη συντήρηση, αλλά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

 • Τα πλακάκια είναι ανθεκτικά στα γδαρσίματα και ανθεκτικά, αλλά παράλληλα είναι σκληρά και κρύα.

Η συμβουλή μας

Συνιστούμε στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επιλέξουν έναν καλά σφραγισμένο λαμινάτ ή υψηλής ποιότητας βινυλικά ή PVC δάπεδα. Μπορείτε να επιλέξετε την επιθυμητή επιφανειακή δομή που είναι αντιολισθητική, ενώ μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε τα μεμονωμένα πλακίδια σε περίπτωση μεγάλης φθοράς.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η επιλογή κατάλληλου δαπέδου για το κάθε δωμάτιο στο σπίτι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το προϋπολογισμό σας, τη συντήρηση, την αντοχή, αλλά και το συνολικό σχέδιο και την εντύπωση. Ότι και να αποφασίσετε, ελπίζουμε ότι οι συμβουλές μας θα διευκολύνουν την επιλογή σας, και θα επιλέξετε δάπεδα που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες και το στυλ σας. Και αν, εκτός από το δάπεδο, χρειάζεστε επίσης να βάψετε το σπίτι σας, μπορείτε να υπολογίσετε το κόστος online μέσω της πλατφόρμας μας, και η Adam μπορεί να βρει έναν έμπιστο ελαιοχρωματιστή για εσάς ακόμα και την επόμενη ημέρα.0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page