top of page
  • adamvapsimo

Μούχλα στο διαμέρισμα: πώς να απαλλαγείτε από αυτή και πώς να την αποτρέψετε

Καθένας από εμάς έχει συναντήσει τυπική μούχλα στους τοίχους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Αυτά τα σημεία όχι μόνο δεν είναι αισθητικά ευχάριστα, αλλά η σύστασή της καταστρέφει σιωπηλά και την υγεία μας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να σχηματιστεί μούχλα σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού μας. Ο τρόπος με τον οποίο επεμβαίνουμε εναντίον τους ή ακόμα και πώς μπορούμε να τους αποτρέψουμε εξαρτάται από αυτό. Γι' αυτό καταλήξαμε σε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των πιο βασικών πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζετε για τους μύκητες ως λαϊκοί.


Πώς σχηματίζεται η μούχλα;


Εάν έχετε συναντήσει ποτέ μούχλα στο διαμέρισμά σας, ξέρετε ότι είναι μια μακροχρόνια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ. Αγοράζοντας συνεχώς εκείνα τα «εγγυημένα φάρμακα» που υπόσχονται πάντα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, αλλά πουθενά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί στην πραγματικότητα εμφανίζεται η μούχλα και γιατί εμφανίζεται στα ίδια σημεία;
Όλα περιστρέφονται γύρω από την υγρασία του αέρα και την κυκλοφορία της. Με κακή κυκλοφορία αέρα, ο αέρας μπορεί να είναι πολύ ξηρός ή πολύ υγρός, κανένα από τα οποία δεν είναι ιδανικό. Ο ξηρός αέρας δεν μας κάνει καλό και δυσκολεύει την αναπνοή. Αντίθετα, ο πολύ υγρός αέρας βοηθά στο σχηματισμό των ήδη αναφερθέντων καλουπιών. Η βέλτιστη υγρασία στο εσωτερικό πρέπει να είναι περίπου μεταξύ 40-60%. Εάν διαπιστώσετε ότι η υγρασία στο δωμάτιό σας δεν αντιστοιχεί σε αυτό το εύρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες και αφυγραντήρες ανάλογα με τις ανάγκες. Ο κίνδυνος σχηματισμού μούχλας αυξάνεται ακριβώς σε υγρασία άνω του 60%. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει περισσότερος ατμός στα δωμάτια, ο οποίος δεν έχει πού να διαφύγει και αρχίζει να συσσωρεύεται στα πιο κρύα μέρη. Εκεί θα αρχίσουν σταδιακά να σχηματίζονται καλούπια.

Επικίνδυνα σημεία στο σπίτι


Ωστόσο, η υγρασία του αέρα δεν καθορίζεται από τίποτα. Συχνά το επηρεάζουμε μόνοι μας μέσα από την καθημερινότητά μας. Οι κοινές δουλειές του σπιτιού έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγρασία στο σπίτι. Εάν έχετε μούχλα στην κουζίνα σας, πιθανότατα προκαλείται από το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Μπορείτε να λύσετε εύκολα το πρόβλημα αγοράζοντας μια ποιοτική κουκούλα που απορροφά την υπερβολική υγρασία. Ένα άλλο δωμάτιο που είναι ίσως το πιο επιρρεπές στην υγρασία είναι αναμφίβολα το μπάνιο. Όταν κάνετε ντους ή ακόμα και στεγνώνετε ρούχα, εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα ατμού, γεγονός που προκαλεί υψηλή υγρασία. Επομένως, είναι σημαντικό να αερίζετε τακτικά ο χώρος, έτσι ώστε αυτή η υγρασία να μην συσσωρεύεται σε ένα μέρος.
Σε άλλα σημεία του διαμερίσματος, η υγρασία μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη τοποθέτηση επίπλων στο δωμάτιο. Εάν δεν αφήσετε κενό μεταξύ των μεμονωμένων τοίχων και των ίδιων των επίπλων, ο αέρας θα σταματήσει να ρέει και ως εκ τούτου θα αρχίσει να συμπυκνώνεται σε αυτά τα κρυφά σημεία. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Εάν είστε λάτρης των λουλουδιών και το διαμέρισμά σας είναι στην πραγματικότητα μια μικρή ζούγκλα, είναι απαραίτητο να ανανεώνεται ο αέρας και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα.
Ωστόσο, κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Μερικά καλούπια μπορεί να προκληθούν ήδη κατά την ίδια την κατασκευή. Με τη μαζική άφιξη των πλαστικών παραθύρων, που σφραγίζουν τον χώρο σε τέτοιο βαθμό που ο αέρας δεν έχει πού να διαφύγει, ο κίνδυνος μούχλας αυξάνεται επίσης αλματωδώς. Προσέξτε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση και επιλέξτε υψηλής ποιότητας πλαστικά παράθυρα.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα;


Η ροή του αέρα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της μούχλας. Επομένως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο τακτικός αερισμός όλων των δωματίων. Ο αερισμός πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμος και εντατικός. Το να έχετε ανοιχτό το παράθυρο όλη την ημέρα για τον λεγόμενο εξαερισμό στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Μερικές φορές μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με έναν συνηθισμένο ανεμιστήρα, ο οποίος απλώς επιταχύνει τη ροή του αέρα. Η ροή του αέρα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της μούχλας. Επομένως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο τακτικός αερισμός όλων των δωματίων. Ο αερισμός πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμος και εντατικός. Το να έχετε ανοιχτό το παράθυρο όλη την ημέρα για τον λεγόμενο εξαερισμό στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Μερικές φορές μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με έναν συνηθισμένο ανεμιστήρα, ο οποίος απλώς επιταχύνει τη ροή του αέρα.
Συνολικά, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τις πηγές υπερβολικής υγρασίας. Ας το δείξουμε αυτό με συγκεκριμένα παραδείγματα. Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε απορροφητήρα υψηλής ποιότητας που εξάγει υγρό αέρα. Προσπαθήστε να στεγνώσετε τα πλυμένα ρούχα έξω, αυτό θα αποτρέψει τη συσσώρευση υγρασίας μέσα στα δωμάτια. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τα οικιακά ενυδρεία, ειδικά σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε μικρότερα δωμάτια. Σε γενικές γραμμές, τότε επικεντρωθείτε στην τοποθέτηση των επίπλων στο σπίτι. Βρείτε σημεία που μπορεί να είναι επιρρεπή στη μούχλα. Συνήθως πρόκειται για ρωγμές που προκύπτουν όταν τοποθετείτε έπιπλα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και ο αέρας δεν έχει πού να διαφύγει και μένει σε ένα μέρος.


Τι να κάνετε με το υπάρχον πρόβλημα;


Η καταπολέμηση της ήδη υπάρχουσας μούχλας πρέπει να έχει δύο φάσεις. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από το ίδιο το καλούπι. Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί πόσο το καλούπι κατάφερε να αναπτυχθεί στους τοίχους. Εάν ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο σοβαρός, μπορείτε να χειριστείτε τον αγώνα κατά της μούχλας μόνοι σας. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιμυκητιασικών παραγόντων. Αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις συμβουλές της γιαγιάς, όπως να χρησιμοποιήσετε ασβέστη ή μπλε σχιστόλιθο. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι αυτή είναι πάντα μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Ωστόσο, όταν η μούχλα μεγαλώνει πάνω από το κεφάλι σας, θα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο διεξοδικά από τα προϊόντα που αγοράζετε στο κατάστημα. Ξύστε τους τοίχους μέχρι το γύψο, όχι μόνο κοντά στο ορατό καλούπι, αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο από τον λεκέ. Στη συνέχεια, ο σοβάς πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με απολυμαντικά, τα οποία πραγματικά απαλλάσσουν την ίδια τη μούχλα. Ακόμη και πριν βάψετε τον τοίχο με νέο χρώμα, μην ξεχνάτε το βασικό στρώμα ασταριού. Είναι η σύσταση του ασταριού που θα εξασφαλίσει ότι θα αποφύγετε την απολύμανση. Φυσικά, αν δεν είστε σίγουροι για τις διαδικασίες και δεν είστε αρκετά ικανοί να χειριστείτε μόνοι σας τέτοιες επισκευές στο σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το να καλέσετε ειδικούς στο σπίτι σας. Αντί για παραδοσιακούς τεχνίτες, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Adam, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο έμπειρων ελαιοχρωματιστών στην Ελλάδα. Θα χαρούν να σας συμβουλεύσουν σε πιο περίπλοκες καταστάσεις από το απλό κλασικό βάψιμο.
Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, φάση της καταπολέμησης της μούχλας είναι αναμφίβολα η αφαίρεση της αιτίας του σχηματισμού της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχετε μια μακροπρόθεσμη και υψηλής ποιότητας λύση και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το πότε και πού θα εμφανιστεί ξανά ένας λεκές στον τοίχο σας.
0 Σχόλια
bottom of page