top of page
  • adamvapsimo

Δημιουργικοί τρόποι να διαχωρίσετε την σαλονοκουζίνα σας.

Η συγχώνευση του σαλονιού με την κουζίνα, είναι τα τελευταία χρόνια μια πολύ δημοφιλής επιλογή για την εξοικονόμηση χώρου εντός μιας κατοικίας. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει ο κατάλληλος οπτικός διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο χώρους έτσι ώστε να διατηρείται μια αισθητική τάξη μέσα στο σπίτι. Πώς λοιπόν μπορείτε να το κάνετε αυτό;


Οι τάσεις διακόσμησης κουζίνας και σαλονιού σταδιακά αλλάζουν και στο προσκήνιο έρχονται νέες ιδέες να παραθερίσουν τις παλιές. Ωστόσο η αξιοποίηση ενός ευρύχωρου δωματίου ως σαλονοκουζίνα είναι μια τάση που έχει παραμείνει σταθερή στα ελληνικά σπίτια. Είτε αποφασίζετε να επιπλώσετε εξ ολοκλήρου μια νέα κατοικία, είτε ψάχνετε για νέες προσθήκες στον ήδη διακοσμημένο χώρο, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να οργανώσετε μια σαλονοκουζίνα και πώς να διανείμετε σωστά τον χώρο.


Οριοθέτηση του χώρου

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, υπάρχει μια διάταξη που φαίνεται πανταχού παρούσα στις μέρες μας—μεγάλες, ανοιχτές κατόψεις. Δύο κύρια δωμάτια - το σαλόνι και η κουζίνα συχνά συνδυάζονται σε ένα ανοιχτό δωμάτιο.

Εάν πρέπει επίσης να διαχωρίσετε τον χώρο της κουζίνας και του καθιστικού, έχετε διάφορες επιλογές. Οι ανοιχτοί χώροι λειτουργούν καλύτερα εάν είναι οριοθετημένοι. Γιατί είναι απαραίτητη η οριοθέτηση για μια μοντέρνα σαλονοκουζίνα;

Η οριοθέτηση υποδεικνύει ποια περιοχή του χώρου σας προορίζεται για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Χωρίς οριοθετήσεις, ένας μεγάλος χώρος δεν προσφέρει καμία ιδιωτικότητα, φαίνεται ευρύχωρος αλλά όχι άνετος. Ένα σωρό έπιπλα τοποθετημένα χωρίς σκέψη σε ένα μεγάλο χώρο δίνει την εντύπωση ότι μπαίνεις σε αποθήκη και όχι σε σαλόνι. Η λύση είναι λοιπόν να χωρίσετε το δωμάτιο σε ζώνες ανάλογα με τη λειτουργία τους.


Πώς να οριοθετήσετε τον κοινό χώρο μεταξύ του καθιστικού και της κουζίνας;

Μην μπερδευτείτε, η οριοθέτηση σε ζώνες δεν σημαίνει ότι κλείνει οποιοδήποτε μέρος του δωματίου. Υπάρχει λόγος που οι ανοιχτοί χώροι είναι τόσο δημοφιλείς! Πώς λοιπόν να διαχωρίσετε σωστά το σαλόνι από την κουζίνα και να διατηρήσετε τα οφέλη μιας ανοιχτής κάτοψης;


Χρώματα και στυλ

Ένας από τους πιο απλούς και οπτικά εντυπωσιακούς τρόπους είναι η χρήση χρωμάτων και διαφορετικών στυλ για τη δημιουργία ζωνών. Χρησιμοποιήστε μια παλέτα χρωμάτων για το καθιστικό και διαφορετικές αποχρώσεις για την κουζίνα. Μια άλλη επιλογή είναι ένα μια διακοσμητική ταπετσαρία πίσω από τον καναπέ στο σαλόνι ή ένα διακριτικό διαχωριστικό φως πάνω από την τραπεζαρία.

Συνδυάζοντας παραδοσιακά και σύγχρονα έπιπλα ή αξεσουάρ, όχι μόνο διαχωρίζετε οπτικά την κουζίνα από το σαλόνι, αλλά και δίνετε στο σπίτι σας μια διαχρονική γοητεία και ένα ξεχωριστό στυλ.

Χαλιά

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαλιά για να ορίσετε το χώρο και να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή σαλονοκουζίνα. Ένα ωραίο χαλί δίνει στο σαλόνι σας μια αίσθηση ζεστασιάς, ενώ ένα ξύλινο πάτωμα στην κουζίνα δημιουργεί έναν πιο πρακτικό χώρο. Η πιο συνηθισμένη λύση είναι ένα “σκληρό” πάτωμα σε ολόκληρο τον κοινό χώρο και η τοποθέτηση ενός χαλιού στο καθιστικό για να ξεχωρίζει.

Έπιπλα

Ένας άλλος φυσικός τρόπος για να διαχωρίσετε την κουζίνα από το καθιστικό είναι μέσω των επίπλων. Για παράδειγμα, ένας μακρύς καναπές ή ένας καναπές σε σχήμα L μπορεί να χωρίσει το σαλόνι από την τραπεζαρία. Αντίστοιχα, η τραπεζαρία μπορεί να διαχωριστεί, για παράδειγμα, μέσω ενός πάγκου ή μπαρ.



Πάγκος κουζίνας

Ένας πάγκος κουζίνας που στέκεται ελεύθερα στο χώρο είναι κατάλληλος για πολύ μεγάλες κουζίνες. Σε μικρότερους χώρους μπορείτε να επιλέξετε έναν πάγκο κουζίνας σε σχήμα Γ, ο οποίος θα διαχωρίσει τον χώρο και θα σας παρέχει περισσότερη επιφάνεια εργασίας.

Μπαρ

Το μπαρ είναι μια εξαιρετική λύση για το διαχωρισμό της κουζίνας από το σαλόνι σε έναν μικρό χώρο όπου συχνά δεν υπάρχει χώρος για τραπεζαρία. Ο πάγκος του μπαρ και οι καρέκλες όχι μόνο αντικαθιστούν την τραπεζαρία, αλλά και ταιριάζουν τέλεια στον κοινόχρηστο χώρο.



Ράφια και διαχωριστικά

Για να ορίσετε ζώνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρακτικά ράφια και διαχωριστικά, τα οποία όχι μόνο θα χωρίσουν φυσικά τον χώρο, αλλά θα σας παρέχουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Στα ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε βιβλία, λουλούδια και διάφορα διακοσμητικά.

Εάν επιλέξετε ράφια και διαχωριστικά που δεν είναι στερεωμένα στο πάτωμα, θα μπορείτε να αναδιαμορφώνετε τον χώρο όπως θέλετε και ανάλογα με την κατάσταση. Σε αντίθεση με ένα χώρισμα, αυτή η λύση δεν εμποδίζει τη διείσδυση του φωτός και διατηρεί τον εξαερισμό στο χώρο. Μια άλλη επιλογή είναι ένα διαχωριστικό παραβάν με ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο και διάφορα είδη επένδυσης, το οποίο μπορείτε επίσης να μετακινήσετε όπως θέλετε.

Κουρτίνες

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο οικεία ατμόσφαιρα προσθέτοντας κουρτίνες από αδιαφανές ύφασμα. Εάν ο χώρος δεν είναι πολύ φωτεινός, επιλέξτε ένα διάφανο ύφασμα που επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα. Ακριβώς όπως οι ταπετσαρίες και οι κουρτίνες, μπορείτε να επιλέξετε από μια πληθώρα χρωμάτων, μοτίβων και σχεδίων.

Χωρίσματα

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα χώρισμα γυψοσανίδας , το οποίο διαχωρίζει εν μέρει το χώρο και δημιουργεί επαρκή ιδιωτικότητα στην κουζίνα, χωρίς να διαχωρίζει εντελώς την κουζίνα από το σαλόνι. Μπορείτε επίσης να λάβετε υπόψη έναν τοίχο με συρόμενη πόρτα , χάρη στον οποίο μπορείτε να έχετε τον χώρο μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού τόσο ανοιχτό όσο και οριοθετημένο. Επιπλέον, οι συρόμενες πόρτες εξοικονομούν χώρο γιατί δεν ανοίγουν εντός του δωματίου, αλλά σε μια εσοχή στον τοίχο.


Περισσότερες συμβουλές για τον κοινό χώρο κουζίνας και καθιστικού

Σχεδιάζετε μια σαλονοκουζίνα; Τότε μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τις παρακάτω πτυχές του ανοικτού χώρου.

Ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας

Επιλέξτε τις πιο αθόρυβες ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας που δεν θα σας ενοχλούν στον χώρο του καθιστικού. Μια επαγωγική εστία συνιστάται για μια σαλονοκουζίνα. Σε αντίθεση με μια κουζίνα υγραερίου, είναι πιο αθόρυβη και ζεσταίνεται πιο γρήγορα. Σε έναν κοινό χώρο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα απορροφητήρας, ο οποίος θα απορροφά αναθυμιάσεις και δυσάρεστες οσμές κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα.

Φωτισμός

Στην κουζίνα, επιλέξτε ένα πιο φωτεινό λευκό φως που θα στρέφεται προς τον χώρο στον οποίο θα κάνετε τις δουλειές σας. Για το καθιστικό, είναι πιο κατάλληλο ένα απαλό, ζεστό φως, του οποίου την ένταση μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα - για παράδειγμα, πιο έντονο φως για την ανάγνωση και λιγότερο έντονο για την παρακολούθηση τηλεόρασης κ.λπ.


0 Σχόλια
bottom of page