top of page
  • adamvapsimo

10 βήματα: Πώς να βάψετε ένα δωμάτιο σαν επαγγελματίας

Χρειάζεται να βάψετε ένα δωμάτιο και ταυτόχρονα πρέπει να το κάνετε πριν πλησιάσει το καλοκαίρι; Μην φοβάστε και προχωρήστε μόνοι σας. Όσον αφορά το βάψιμο επιφανειών χωρίς απαιτήσεις και περισσότερο ή λιγότερο ευθύγραμμους τοίχους, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Θα δείτε ότι το δωμάτιο θα φαίνεται όμορφο και θα γλυτώσετε και το πορτοφόλι σας.

Πώς να βάψετε ένα δωμάτιο: βήμα προς βήμα

Μάθετε πώς να βάψετε οποιοδήποτε χώρο στο σπίτι σας σαν τον πιο εξειδικευμένο τεχνίτη. Χάρη στις συμβουλές μας, θα ξέρετε ότι δεν είναι τίποτα τόσο περίπλοκο. Σε τελική ανάλυση, είναι αρκετά ανώδυνο, σχετικά φθηνό, και ακόμα κι αν κάτι πάει πολύ στραβά καθαρά τυχαία, μπορείτε ακόμα να το διορθώσετε πολύ εύκολα. Αλλά πριν πιάσετε το ρολό και ξεκινήσετε με το πρώτο χέρι, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, είναι απαραίτητο να έχετε ένα σχέδιο. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα για να ξεκινήσετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να βάψετε ένα δωμάτιο βήμα προς βήμα. Εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε τι χρειάζεστε για να βάψετε.

1. Ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα;

Αρχίστε να σκέφτεστε πώς θέλετε να φαίνεται το ολοκληρωμένο έργο. Και να θυμάστε, δεν περιορίζεστε σε τέσσερις τοίχους ή ένα ολόκληρο δωμάτιο στο ίδιο χρώμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να βάψετε έναν τοίχο με έμφαση σε μια έντονη απόχρωση ή τουλάχιστον να τονίσετε τα καλούπια ή άλλα φινιρίσματα που διαλύουν τη μονοτονία του χώρου. Και ξεκινήστε. Δείτε αν θα ήταν ωραίο να ανανεώσετε το δωμάτιο επιλέγοντας ένα ταβάνι σε ενδιαφέρον χρώμα.

2. Έχετε κάποια αγαπημένη απόχρωση;

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός χρωματικών αποχρώσεων. Ξεκινήστε μαθαίνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά των χρωμάτων. Θέλετε ζεστή ή δροσερή απόχρωση; Ουδέτερο ή φωτεινό; Εάν έχετε ήδη έπιπλα, σκεφτείτε επίσης εάν το επιλεγμένο χρώμα ταιριάζει στο υπάρχον εσωτερικό. Μόλις καταλάβετε τι ψάχνετε, επιλέξτε μερικές νικητήριες αποχρώσεις και αποκτήστε δείγματα. Πολλές μάρκες θα σας στείλουν δείγματα χρώματος που μπορείτε να τα απλώσετε στον τοίχο για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα χρώματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά απευθείας στον τοίχο. Μην υποτιμάτε τη σημασία της δοκιμής των χρωμάτων για να δείτε πώς φαίνονται σε ένα δωμάτιο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

3. Απαραίτητα εργαλεία

Κάθε επιφάνεια είναι διαφορετική και επομένως χρειάζεται διαφορετικό είδος εργαλείων που χρειάζονται για τη βαφή. Είναι επίσης απαραίτητο να αξιολογήσετε την κατάσταση των τοίχων, τον αριθμό των προηγούμενων στρώσεων, την ποσότητα της ρύπανσης κ.λπ. Ωστόσο, σίγουρα δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς πινέλο σε διάφορα μεγέθη, ρολό, ράβδο επέκτασης για τον κύλινδρο, ένα δοχείο με χρώμα, γυαλόχαρτο, κολλητική ταινία, ένα μαχαίρι και πανιά.

4. Ποσότητα βαφής

Δεν έχετε ιδέα πόσο χρώμα θα χρειαστεί για να βάψετε το δωμάτιο; Μην ανησυχείτε, είναι απλό. Μια απλή φόρμουλα που ξέρουμε από το δημοτικό αρκεί. Απλά πολλαπλασιάστε το ύψος και το μήκος των μεμονωμένων τοίχων, αθροίστε και μην ξεχάσετε την οροφή. Πολλαπλασιάστε δύο φορές ή περισσότερες όσο χρειάζεται, καθώς χρειάζονται περισσότερες στρώσεις, τουλάχιστον δύο.

5. Φινίρισμα επιφάνειας

Σκοπεύετε να ασπρίσετε έναν σκούρο γκρι τοίχο; Πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερο χρώμα όταν πηγαίνετε από το σκοτάδι στο ανοιχτό. Συνιστούμε επίσης να εφαρμόσετε ένα αστάρι σε γκρι τόνους στην επιφάνεια πριν βάψετε τους τοίχους με πλούσιο χρώμα για να μειώσετε τον αριθμό των χρωμάτων που χρειάζονται. Όσον αφορά το φινίρισμα, μπορεί να έχετε ακούσει ότι όσο πιο γυαλιστερό είναι το φινίρισμα, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η κάλυψη.

6. Καλύψτε τα έπιπλα

Δεν θέλετε να καταστρέψετε τον αγαπημένο σας καναπέ ή πολύτιμες αντίκες; Αδειάστε το δωμάτιο και αφαιρέστε ή τουλάχιστον καλύψτε όλα τα έπιπλα. Εάν δεν έχετε αρκετό χώρο για να μετακινήσετε όλα όσα έχετε, μετακινήστε τα πάντα στο κέντρο του δωματίου. Καλύψτε μεμονωμένα έπιπλα με ελαφριά πλαστική μεμβράνη και κάντε το ίδιο με το πάτωμα, καθώς και τυχόν ντουλάπια ή πάγκους που κινδυνεύουν να λερωθούν.

7. Η ταινία θα σας εξοικονομήσει χρόνο

Τώρα πάρτε την κολλητική σας ταινία και κολλήστε την πραγματικά σταθερά στα καλούπια, τα κουφώματα των θυρών και των παραθύρων. Η εξασφάλιση καλής σφράγισης ώστε το χρώμα να μην μπαίνει κάτω από την ταινία είναι πολύ σημαντικό. Η ταινία απλά ξεκολλάει αφού στεγνώσει το χρώμα και καθαρίσουν τα πλαίσια και όλα τα άλλα. Και θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο καθαρίζοντας κουραστικά συρτάρια, πηχάκια και άλλα παρόμοια.

8. Ανακατέψτε τη σωστή απόχρωση

Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ραβδί για να ανακατεύετε το χρώμα και ανακατεύετε συχνά καθώς βάφετε. Το χρώμα που δεν έχει αναμειχθεί καλά μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει λεκέδες. Εάν χρειάζεστε περισσότερη βαφή, ανακατέψτε το χρώμα σε έναν αρκετά μεγάλο κουβά για να αποφύγετε την ανάμειξη διαφορετικής απόχρωσης από την προηγούμενη.

9. Στρατηγική

Το χρώμα αναμειγνύεται και το ρολό είναι έτοιμο, αλλά πριν ξεκινήσετε, μην ξεχάσετε να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας. Εργαστείτε από την κορυφή του δωματίου και κάτω, ξεκινώντας πρώτα από τις οροφές. Σχεδιάζετε έναν εντυπωσιακό τοίχο; Βάψτε πρώτα τους διπλανούς ανοιχτόχρωμους τοίχους και μην ανησυχείτε αν σύρετε το χρώμα στον τοίχο, ο οποίος στη συνέχεια θα βαφτεί με ένα έντονο χρώμα. Μια πιο πλούσια απόχρωση θα καλύψει την πιο ανοιχτή. Αφού στεγνώσει ο ανοιχτότερος τοίχος, κολλήστε με ταινία στις άκρες έτσι ώστε το σκούρο χρώμα να μην αιμορραγεί στο νέο σας χρώμα. Εάν καλύπτετε σκούρους τοίχους με πιο ανοιχτή απόχρωση, σχεδιάστε τρεις στρώσεις: μια βασική στρώση συν δύο στρώσεις νέας βαφής, ώστε να μην φαίνεται τίποτα.

10. Αερισμός

Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα στεγνώνει σωστά. Πως? Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται καλά. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί ανοίγοντας τα παράθυρα και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη ζωγραφική σε μια ζεστή και ξηρή εποχή. Το χρώμα θα στεγνώσει γρηγορότερα σε κρύες συνθήκες.

Περιληπτικά

Και είναι βαμμένο. Πιστεύουμε ότι κάνατε εξαιρετική δουλειά. Και για να μην ξεχάσετε τίποτα και όλα να πάνε ομαλά, έχουμε μερικές τελικές αλλά σημαντικές συμβουλές για εσάς:

Βούρτσα για μικρές επιφάνειες

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βάψτε τις περιοχές κατά μήκος των πηχών και των γωνιών από πάνω προς τα κάτω. Ένας κύλινδρος μπορεί να χειριστεί μεγαλύτερες περιοχές. Όταν εφαρμόζετε βαφή με ρολό, χρησιμοποιήστε μεγάλες πινελιές για επαρκή κάλυψη (και για να αποφύγετε ενοχλητικά σημάδια κυλίνδρου). Μόλις ο τοίχος στεγνώσει στην αφή, είναι έτοιμος για μια δεύτερη στρώση.

Να είστε προσεκτικοί όταν βάφετε τα πηχάκια

Εάν βάφετε το καλούπι με οποιοδήποτε χρώμα, αφαιρέστε την ταινία από αυτό και κολλήστε την ταινία στον τοίχο για να μην λερώσετε το χρώμα του με το χρώμα του καλουπώματος. Ωστόσο, περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν πραγματικά οι τοίχοι πριν εφαρμόσετε την ταινία στους τοίχους.

Τελικός καθαρισμός

Οι τοίχοι έχουν πολλές στρώσεις νέας βαφής και όλα είναι στεγνά; Δεν είναι όμως ώρα για ξεκούραση ακόμα. Αφαιρέστε οποιαδήποτε ταινία κάλυψης, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και βεβαιωθείτε ότι τυχόν χυμένα χρώματα ή πιτσιλίσματα έχουν στεγνώσει πριν τα μετακινήσετε. Για χρώματα λατέξ και με βάση το νερό, καθαρίστε τα πινέλα με σαπουνόνερο. Τα χρώματα με βάση το λάδι θα απαιτούν ορυκτά αποστάγματα. Εάν θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε τους κυλίνδρους, καθαρίστε τους καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Λοιπόν, αυτό είναι πραγματικά όλο. Εάν έχετε ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα, μπορείτε να χαλαρώσετε. Σας βοήθησε το άρθρο χρωματισμού μας; Ισως ναι. Πιστεύουμε ότι όλα πήγαν τέλεια για εσάς και ότι την επόμενη φορά θα μπορείτε να βάψετε ολόκληρο το διαμέρισμα σαν επαγγελματίας. Και αν προτιμάτε να αφήσετε τον πίνακα σε επαγγελματίες, μπορείτε να παραγγείλετε έναν πιστοποιημένο ελαιοχρωματιστή στην πλατφόρμα μας Adam.0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page