top of page
  • adamvapsimo

Τι χρειάζομαι για να βάψω;

Όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε πινέλο και μπογιά για να βάψουμε. Αλλά ο ελαιοχρωματισμός δεν αφορά μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και προμήθειες που πρέπει να σκεφτείτε αν πρόκειται να το κάνετε μόνοι σας. Σε προηγούμενο άρθρο μας για το πώς να προετοιμαστείτε για βάψιμο δωματίων, μιλήσαμε για το τι προηγείται της όλης διαδικασίας βαφής και πώς να το κάνετε. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μεμονωμένα εργαλεία, σε τι χρησιμοποιούνται και θα περιγράψουμε χονδρικά το οικονομικό κόστος των ατομικών αναγκών. Αν δεν σκοπεύετε να γίνετε επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν αξίζει εντελώς να αγοράσετε τόσο νέο εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείτε μία φορά κάθε 5 χρόνια για τακτικό βάψιμο.



Ενδελεχής κάλυψη πάνω από όλα!


Το βάψιμο δεν ξεκινά με πινέλο και μπογιά, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και τα δωμάτιά μας για βάψιμο. Αυτή τη στιγμή, διάφορα υλικά επικάλυψης έρχονται στη σκηνή, τα οποία θα κάνουν τον καθαρισμό μετά το βάψιμο πιο εύκολο και ταυτόχρονα θα προστατεύσουν τα έπιπλα και το πάτωμα από πιτσιλίσματα και ζημιές από το χρώμα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές κάλυψης μουσαμάδων και αλουμινόχαρτων, που ουσιαστικά διαφέρουν μόνο σε πάχος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φλις κάλυψης. Αυτή είναι η πιο παχιά προστασία που είναι επίσης κατάλληλη για μέρη που μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές - όπως περβάζια πόρτας ή ορισμένες περιοχές του δαπέδου που περπατάτε συχνά. Σε σύγκριση με τα συνηθισμένα πανιά, τα οποία είναι της τάξης των δεκάδων κορώνων, αυτό το υλικό μπορεί να κοστίσει έως και εκατοντάδες κορώνες.

Θα χρειαστείτε επίσης κλασική ταινία κάλυψης. Με αυτό, όχι μόνο συνδέετε όλα τα υλικά κάλυψης σε μια αδιαπέραστη επιφάνεια, αλλά ταυτόχρονα με τη βοήθειά του προστατεύετε τις πρίζες ή και τους σωλήνες του καλοριφέρ.

Για το χειρισμό των υλικών κάλυψης (είτε τελικά αποφασίσετε για έναν κλασικό μουσαμά είτε για φλις), το συνηθισμένο ψαλίδι θα είναι υπεραρκετό. Ωστόσο, μπορείτε να επενδύσετε και σε ένα μαχαίρι γυψοσανίδας, το οποίο είναι καλύτερης ποιότητας και θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο, ειδικά όταν χειρίζεστε το φλις κάλυψης.

Και μια τελευταία συμβουλή - όταν καλύπτετε τα παράθυρα, μην ξεχνάτε τα τζάμια των παραθύρων. Αυτά μπορούν να καλυφθούν με τους προαναφερθέντες μουσαμάδες, αλλά και με χαρτόνι ή χαρτόνι. Να είστε σίγουροι ότι αφού βάψετε με αυτόν τον τρόπο δεν θα βρείτε ούτε το παραμικρό πιτσίλισμα που θα μπορούσε να χαλάσει τη θέα από το παράθυρό σας.

Ξεφορτωθείτε την παλιά μπογιά


Αφού καλύψετε προσεκτικά όλα όσα θα μπορούσαν να λερωθούν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας βαφής, τελικά έρχεται η τίμια πλινθοδομή. Φτάνουμε στους ίδιους τους τοίχους. Αλλά δεν θα βαφεί ακόμα ως τέτοιο - πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι το χρώμα προσκολλάται σωστά στο υπόστρωμα. Αυτό περιλαμβάνει ξύσιμο των τοίχων, διόρθωση πιθανών γρατζουνιών και ανομοιομορφιών και αστάρωμα της τοιχοποιίας.

Για το ξύσιμο των τοίχων, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ρολό βαφής, κατά προτίμηση με μακριά λαβή (είτε τηλεσκοπικό είτε συνηθισμένο), που θα σας φανεί χρήσιμο και για μεταγενέστερο βάψιμο. Το αν ο τοίχος χρειάζεται ξύσιμο ή όχι μπορεί να προσδιοριστεί με μια απλή δοκιμή. Περνάτε έναν υγρό κύλινδρο πάνω από τον τοίχο - εάν το χρώμα αρχίσει να ξεφλουδίζει αμέσως, πρέπει να ξύσετε τον τοίχο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον κύλινδρο για να υγράνετε το υπόστρωμα πριν το ξύσετε. Για αυτό, θα χρειαστείτε μια ξύστρα ζωγράφου, η οποία δεν θα είναι ακριβή - περίπου 50 κορώνες. Για μεταγενέστερο πλύσιμο του σοβά (δηλαδή αφαίρεση του εναπομείναντος σοβά), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό κοντό στρογγυλό πινέλο, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε και αργότερα όταν βάφετε, και δεν χρειάζεται απαραίτητα να επενδύσετε, για παράδειγμα, σε τσόχα τοιχοποιίας, που είναι χρησιμοποιείται κυρίως από τέκτονες.

Τι γίνεται όμως με τις ανομοιομορφίες;


Μετά από ενδελεχή απόξεση, θα χρειαστεί να διορθωθούν όλες οι ανωμαλίες που έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Το νούμερο ένα εργαλείο που πραγματικά δεν μπορείς να ζήσεις είναι μια σπάτουλα. Θα το χρησιμοποιήσετε για να εφαρμόσετε το ισιωτικό υλικό, ό,τι κι αν επιλέξετε. Επιπλέον, δεν είναι μεγάλη επένδυση, γιατί η τιμή για μια σπάτουλα είναι στις κάτω δεκάδες κορώνες.

Και με τι να γεμίσω τις τρύπες; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το μέγεθος και το μέγεθος των οπών ή των γρατζουνιών στους τοίχους σας. Εάν η φθορά είναι πιο έντονη, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε γύψο. Προσοχή όμως! Αν και ο γύψος είναι προσιτός, αν δεν τον έχετε ξαναδουλέψει ποτέ, μπορεί να είναι δύσκολο να το εφαρμόσετε. Μια εναλλακτική μπορεί να είναι η χρήση μιας εσωτερικής έτοιμης σπάτουλας. Είναι κατάλληλο για άμεση χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση ακόμη και μικρών γρατζουνιών. Ωστόσο, το στεγανωτικό σε σκόνη, το οποίο είναι ελαφρώς φθηνότερο, θα αρκεί επίσης για αυτά. Αλλά και εδώ χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του. Μια άλλη εναλλακτική είναι ο ακρυλικός στόκος, η εφαρμογή του οποίου δεν είναι καθόλου περίπλοκη και η τιμή του είναι πιο ευνοϊκή γιατί μπορεί να αγοραστεί σε μικρότερες συσκευασίες, κάτι που δεν συμβαίνει με τον γύψο ή τον στόκο πούδρας.

Τελευταίο βήμα πριν το βάψιμο - αστάρι!


Μετά από τέτοιες τροποποιήσεις, θα έχετε ένα μείγμα υλικών στον τοίχο, το οποίο πρέπει να είναι ενοποιημένο. Μια διεισδυτική επίστρωση θα φροντίσει για αυτό, και μπορεί επίσης να χειριστεί μια σειρά από άλλα πράγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει την πρόσφυση άλλων επικαλύψεων και η έγχρωμη επίστρωση θα καλύψει τέλεια. Επιπλέον, το αστάρωμα είναι μια μεγάλη πρόληψη κατά της μούχλας, ειδικά σε δωμάτια που είναι πιο υγρά και επομένως πιο επιρρεπή σε αυτό το πρόβλημα.

Εκτός από το αστάρι, θα χρειαστείτε ένα ρολό βαφής και ένα πινέλο. Αλλά τα έχετε ήδη λόγω των προηγούμενων βημάτων. Κατά την εφαρμογή της διείσδυσης, θα σας φανούν χρήσιμοι και άλλοι τύποι πινέλων, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε στην ίδια τη ζωγραφική. Σκεφτείτε να αγοράσετε μια μικρότερη βούρτσα για πιο λεπτές λεπτομέρειες και μια γωνιακή βούρτσα για δυσπρόσιτες περιοχές.

Και τέλος βάφετε!


Έχουμε ήδη συζητήσει λεπτομερώς πότε να χρησιμοποιήσετε πινέλο και πότε ρολό στο άρθρο μας σχετικά με τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά τη βαφή. Αλλά το πιο σημαντικό μάθημα είναι - θα χρειαστείτε πραγματικά και τα δύο. Συνιστούμε να προμηθευτείτε ένα σετ πινέλων και κυλίνδρων. Βεβαιωθείτε ότι μια τέτοια συσκευασία περιλαμβάνει επίσης ένα δίσκο βαφής και ένα μάκτρο, τα οποία είναι πραγματικά απαραίτητα εάν θέλετε το χρώμα να απλώνεται ομοιόμορφα στους τοίχους. Σκεφτείτε επίσης το βήμα ενός επαγγελματία εάν δεν μπορείτε να πάρετε ένα μακρύ ρολό.

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η επιλογή του χρώματος. Εδώ εξαρτάται πολύ από τις προτιμήσεις σας, από την απόχρωση του χρώματος που ονειρευόσασταν. Γενικά, είναι πιο εύκολο να πάτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα και να συμβουλευτείτε ειδικούς, γιατί τα διάφορα είδη χρωμάτων, που διαφέρουν στη σύνθεση αλλά και στις χρήσιμες ιδιότητές τους, μπορεί να είναι ένα μεγάλο ισπανικό χωριό για έναν λαϊκό. Οι ειδικοί της Adam θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια να επιλέξετε χρώματα υψηλής ποιότητας με υψηλή καλυπτική δύναμη.
0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page