top of page
  • adamvapsimo

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Εάν έχετε ανοίξει ποτέ τουλάχιστον ένα δειγματολόγιο χρώματος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιλογή του σωστού χρώματος για κάθε δωμάτιο είναι στην πραγματικότητα μια επιστήμη και μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Μετά από λίγο σταματάτε να βλέπετε καμία διαφορά μεταξύ των χρωμάτων και οι μικρές διαφορές μεταξύ των επιμέρους αποχρώσεων αρχίζουν να σας επικρατούν. Όχι μόνο λόγω της αναποφασιστικότητας σας, είναι σχεδόν αδύνατο να διαλέξετε. Γι' αυτό σας φέρνουμε έναν απλό οδηγό για το πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για κάθε δωμάτιο. Θα μιλήσουμε για το ποια χρώματα είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, για παιδικά δωμάτια και ποια, από την άλλη, είναι κατάλληλα για την κουζίνα ή το μπάνιο.


Το χρώμα και η διάθεση


Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πώς είναι μάλιστα δυνατόν το κάθε χρώμα να μας επηρεάζει τελείως διαφορετικά; Όλοι πιθανότατα γνωρίζουμε την τυπική λογική - το κόκκινο είναι επιθετικό, το μπλε είναι για τα αγόρια και το ροζ είναι για τα κορίτσια. Ωστόσο, οι ενώσεις που δημιουργούμε μπορεί να έχουν διαφορετική προέλευση.


Ορισμένες από τις ενώσεις μας είναι γενετικές. Η Μητέρα Φύση πάντα μας προστατεύει και έχει βρει διάφορους τρόπους για να μας προειδοποιεί για πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία μας. Ας θυμηθούμε την πλούσια απόχρωση του κόκκινου στο φρύνο - ουρλιάζει ότι είναι δηλητηριώδες. Και θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα εδώ. Με λίγα λόγια, έχουμε σταθεροποιήσει φυσικά τις ιδιότητές τους με κάποια χρώματα.
Ωστόσο, μαθαίνουμε και άλλα νοήματα στη διάρκεια της ζωής μας. Παίρνουμε μερικά από μια εταιρεία που υπόκειται φυσικά στις τάσεις. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι το μπλε ήταν το χρώμα των κοριτσιών; Έτσι, αυτές οι συσχετίσεις μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Συνδέουμε επίσης τα χρώματα με διάφορες εμπειρίες και αναμνήσεις. Για παράδειγμα, αν κοιμηθήκατε κάτω από ένα ροζ πάπλωμα τις γιορτές στο σπίτι της γιαγιάς σας, το ροζ θα σημαίνει για πάντα διακοπές, γαλήνη και ξεγνοιασιά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μας


Αν αφήσουμε κατά μέρος όλους τους ήδη αναφερθέντες ψυχολογικά ρυθμισμένους παράγοντες που διαμορφώνουν τη σχέση μας με τα χρώματα, η επιλογή των χρωμάτων για το ίδιο το εσωτερικό επηρεάζεται από περισσότερους φυσικούς παράγοντες. Τα χρώματα μπορούν γενικά να χωριστούν σε ζεστά και κρύα. Οι ζεστοί πάντα μας ζεσταίνουν και μας ενθαρρύνουν, μας προκαλούν συναισθήματα. Ως εκ τούτου, είναι κατάλληλο για κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι, την κουζίνα ή ακόμα και τα παιδικά δωμάτια. Αντίθετα, τα κρύα τείνουν να μας ηρεμούν και είναι κατάλληλα σε δωμάτια στα οποία θέλουμε να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε ή απλά να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας -δηλ. για την κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο, αλλά και για το γραφείο.


Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν επιλέγουμε το ιδανικό χρώμα είναι το πόσο ανοιχτό ή βαθύ χρώμα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό εξαρτάται από τη διάταξη του δωματίου που θέλουμε να βάψουμε. Αν είναι μικρό δωμάτιο θα χρησιμοποιήσουμε ανοιχτά χρώματα που θα φωτίσουν όλο τον χώρο και έτσι θα τον μεγαλώσουν. Ωστόσο, έχουμε ήδη γράψει για το πώς να μεγεθύνετε οπτικά ένα κατά τα άλλα μικρό δωμάτιο. Ωστόσο, γενικά, τα ουδέτερα και ανοιχτά χρώματα είναι διαχρονικά και θα σας ταιριάξουν ακόμα και με έπιπλα διαφορετικού χρώματος. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε το χρώμα των τοίχων τελευταίο, δηλαδή αφού έχετε επιλέξει τα έπιπλα. Με αυτόν τον τρόπο θα εναρμονιστεί όλο το εσωτερικό και δεν θα σας συμβεί το χρώμα του καναπέ να μην ταιριάζει με τους τοίχους.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα διαφορετικά χρώματα;


Αν ακόμα αναρωτιέστε ποιο χρώμα είναι το σωστό, ας συζητήσουμε το κάθε χρώμα ξεχωριστά. Ίσως σε καθοδηγήσουμε και τελικά μπορέσεις να διαλέξεις το κατάλληλο για το δωμάτιό σου.

Η χρυσή τριάδα του γκρι, του μαύρου και του λευκού είναι τα βασικά χρώματα. Συνήθως τα συνδυάζουμε με άλλα χρώματα. Ωστόσο, το λευκό είναι μια εξαίρεση, για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια. Ωστόσο, δίνουμε πάντα σε συνδυασμό γκρι και μαύρο. Και πρόσεχε το μαύρο! Επιλέξτε το με σύνεση, γιατί μειώνει σημαντικά τον χώρο σας.

Το μπλε είναι εξαιρετική επιλογή αρκεί να επιλέξετε τη σωστή απόχρωση. Εάν επιλέξετε την απαλή εκδοχή του, είναι το χρώμα της ηρεμίας που οδηγεί στην παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είναι κατάλληλο για το μπάνιο ή το γραφείο. Προσοχή όμως με το σκούρο μπλε, μπορεί να μας δημιουργήσει κάποια ένταση. Αλλά το βασιλικό μπλε είναι σημάδι πολυτέλειας.


Το μωβ είναι παρόμοια περίπτωση. Αυτό ισχύει γενικά για ένα πολυτελές έως υπερβολικό χρώμα. Το σκούρο μωβ είναι πολύ ευπαρουσίαστο και επομένως κατάλληλο για κοινωνικούς χώρους. Αντίθετα, η λεβάντα είναι κατάλληλη για χαλάρωση. Έτσι δεν θα κάνετε λάθος αν βάψετε την κρεβατοκάμαρά σας, για παράδειγμα, σε απόχρωση λεβάντας.

Ένα άλλο ηρεμιστικό χρώμα που μας οδηγεί στην παραγωγικότητα είναι το πράσινο. Είναι το χρώμα της φύσης και έχει ηρεμιστική δράση. Το πράσινο σημαίνει επίσης νέα ξεκινήματα. Γι' αυτό είναι ιδανικό για υπνοδωμάτιο ή γραφείο.

Τα χρώματα που είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως το κίτρινο και το πορτοκαλί. Και τα δύο είναι πολύ ενεργητικά, κοινωνικά και νιώθουμε ότι θα μας ζεστάνουν. Το κίτρινο είναι επίσης εξαιρετικό καθώς μεγεθύνει οπτικά και φωτίζει κάθε χώρο. Μπορείτε να βάψετε το σαλόνι, την κουζίνα, το παιδικό δωμάτιο ή την τραπεζαρία σε κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.
Το ροζ είναι μια συνήθης επιλογή για τον δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού. Αλλά μην φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, στο δικό σας υπνοδωμάτιο. Αυτό το χρώμα της αγάπης θα σας ηρεμήσει επίσης μετά από μια ολόκληρη μέρα στη δουλειά.
Το μόνο χρώμα που πρέπει να προσέξετε είναι το κόκκινο. Εκτός από το χρώμα της δύναμης, είναι και το χρώμα της επιθετικότητας. Επομένως, χρησιμοποιήστε το μόνο σε μικρότερες ποσότητες, για παράδειγμα στο σαλόνι ή σε κάποιο μεγάλο χώρο όπου φαίνεται να χάνεται.



Δεν είναι λευκό σαν ΤΟ λευκό


Το λευκό είναι το πιο ευέλικτο χρώμα. Μάλλον όλοι έχουμε ένα δωμάτιο που είναι απλά λευκό. Ίσως όμως σας έχει συμβεί μετά από έναν φαινομενικά απλό λευκό βάψιμο, να έχετε πει στον εαυτό σας ότι δεν είναι ΤΟ λευκό που φανταζόσασταν. Ωστόσο, δεν είστε σε θέση να πείτε τι δεν σας αρέσει σε αυτήν. Απλώς ξέρετε ότι δεν είναι το πραγματικό καρύδι. Η επιλογή του σωστού λευκού δεν είναι τόσο εύκολη. Αν πάτε σε ένα χρωματοπωλείο, θα διαπιστώσετε ότι η λευκή βαφή μπορεί να έχει πολλές προσθήκες που εξαρτώνται από τη χρωστική ουσία - standard, plus, bonus, polar ή profi. Το τυπικό χρώμα έχει λίγη λευκή χρωστική ουσία, γι' αυτό χρησιμοποιείται σε τεχνικούς εσωτερικούς χώρους όπως υπόγειο ή γκαράζ. Χρώματα όπως το πολικό ή το επαγγελματικό είναι η υψηλότερη ποιότητα. Φαίνονται πολύ καθαρά και δίνουν περισσότερο φως.
Αλλά αν αυτό σας φαίνεται σαν περιττή χημεία και χάνεστε στον τεράστιο όγκο πληροφοριών, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να βρείτε έναν ελαιοχρωματιστή και να του πείτε ακριβώς πώς φαντάζεστε να είναι το δωμάτιό σας. Εδώ στην Adam, πιστεύουμε ότι το να βάψετε το χώρο σας δεν θα πρέπει να είναι πιο δύσκολο από το να παραγγείλεις ένα ταξί. Γι' αυτό επιλέγετε την ημερομηνία, την ώρα και το χρώμα στην άνεση του σπιτιού σας και εμείς θα φροντίσουμε για οτιδήποτε άλλο. Και θα το έχετε βαμμένο, πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα. Όλα αυτά στην καλύτερη ποιότητα από επαγγελματία ελαιοχρωματιστή! Η Adam έχει το μεγαλύτερο δίκτυο πιστοποιημένων ελαιοχρωματιστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


0 Σχόλια
bottom of page