top of page
  • adamvapsimo

Feng shui και χρώματα

Το φενγκ σούι είναι ένα στυλ ζωής που έχει τις ρίζες του στην Κίνα. Επικεντρώνεται στη σωστή ροή ενέργειας στο χώρο, η οποία δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα κατάλληλη για χαλάρωση, ξεκούραση και εργασία. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι τα πάντα στη ζωή μας, πιο συγκεκριμένα το σύμπαν, ο κόσμος και ο άνθρωπος, συνδέονται μεταξύ τους με μια ενέργεια που ονομάζεται «τσι». Έτσι, όταν επιλέγετε τα σωστά κομμάτια και τα τοποθετείτε στα σωστά σημεία, δεν θα έχετε μόνο ένα κομψό εσωτερικό, αλλά και μια αρμονική και πιο υγιεινή ζωή. Ο τρόπος ζωής του φενγκ σούι είναι κατάλληλος για όλους όσους θέλουν να αλλάξουν το νοικοκυριό τους και ταυτόχρονα ολόκληρη τη ζωή τους.



Το φενγκ σούι αποτελείται από πέντε βασικά στοιχεία, καθένα από τα οποία συμβολίζει κάτι διαφορετικό:

● Γη – χαρακτηριστικά χρώματα για τη Γη είναι το καφέ, το πορτοκαλί, το γήινο και το κίτρινο. Είναι στοιχείο αυτοφροντίδας.

● Μέταλλο – χρώματα όπως το λευκό, το γκρι και το μεταλλικό είναι χαρακτηριστικά του μετάλλου. Είναι στοιχείο ακρίβειας, ομορφιάς και χαράς.

● Νερό – χρώματα όπως το μαύρο και το σκούρο μπλε είναι χαρακτηριστικά του νερού. Είναι στοιχείο βαθιάς γνώσης και σύνδεσης με τον κόσμο.

● Φωτιά – χρώματα όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί είναι χαρακτηριστικά της φωτιάς. Είναι στοιχείο πάθους, έμπνευσης και ορατότητας.

● Ξύλο – χρώματα όπως πράσινο, γαλαζοπράσινο και μπλε είναι χαρακτηριστικά του ξύλου. Είναι στοιχείο ανάπτυξης, ζωτικότητας και θεραπείας.


Φενγκ σούι: Πώς να επιλέξετε τα σωστά χρώματα για το εσωτερικό;


Με βάση αυτή τη γνώση, ξέρετε ποια χρώματα μπορείτε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να τα συνδυάσετε κατάλληλα για να δημιουργήσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το φενγκ σούι, δεν συνιστάται να επιλέγετε πολύ σκούρα χρώματα για το εσωτερικό. Ωστόσο, αν είναι από τα αγαπημένα σας, μην αφήσετε την ομάδα να σας περιορίσει. Ο στόχος αυτής της φιλοσοφίας είναι να δημιουργήσει ένα αρμονικό σπίτι και αν νιώθετε ότι περιβάλλεται καλύτερα από πιο σκούρες αποχρώσεις, αυτό είναι απολύτως εντάξει. Κάθε ένα από τα χρώματα συμβολίζει κάτι διαφορετικό και ταιριάζει σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού ή του διαμερίσματος:


● Πράσινο - είναι το χρώμα της συνείδησης και σύμβολο των φυτών, γι' αυτό το συνδέουμε με τη ζωή και τη φύση. Μπορεί να δημιουργήσει έναν ήρεμο χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά δεν πρέπει να το τοποθετείτε σε κλειστά δωμάτια.


● Μπλε – αντιπροσωπεύει την απόχρωση της επιθυμίας για γνώση και ασφάλεια. Χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μυστήριο και να εκφράσει την περιέργεια. Αποφύγετε το σε παιδικά δωμάτια και γενικά σε ψυχρούς θαλάμους.


● Κόκκινο – είναι το ακριβώς αντίθετο του μπλε και συμβολίζει τη δύναμη και την ενέργεια. Τραβάει την προσοχή και δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς. Μην το βάζετε όπου υπάρχουν άρρωστοι και ηλικιωμένοι, καθώς και σε μεταβατικά δωμάτια, για παράδειγμα διαδρόμους.


● Πορτοκαλί - μια απόχρωση που μοιάζει πολύ με το κόκκινο είναι μια χαρακτηριστική ομάδα που αυξάνει την όρεξη και προάγει την επικοινωνία, επομένως είναι εξαιρετική για την τραπεζαρία και την κουζίνα.


● Κίτρινο – συμβολίζει την αφθονία, την ανεκτικότητα και την υπομονή. Λειτουργεί καλύτερα όταν το χρησιμοποιείτε σε μικρότερες ποσότητες, για παράδειγμα για να συμπληρώσετε μια άλλη απόχρωση.


● Λευκό – χαρακτηρίζεται από αγνότητα, πίστη και αφθονία. Αποφύγετε το σε κλειστά δωμάτια και γραφεία. Το δυνατό του σημείο είναι ότι μπορεί να μεγεθύνει οπτικά τον χώρο, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για μικρά νοικοκυριά. Οι ειδικοί το προτείνουν κυρίως για την κουζίνα, όπου αναδεικνύει τη χρωματική παλέτα των φρέσκων τροφίμων.


● Μαύρο - σκούρο χρώμα προκαλεί επιθυμία για γνώση, είναι σοβαρό και εκφράζει δύναμη. Αποφύγετε το σε παιδικά δωμάτια και χώρους μελέτης.



Φενγκ σούι: Ποια χρώματα και υλικά είναι κατάλληλα για να συνδυάσετε;


Σύμφωνα με το φενγκ σούι, τα χρώματα είναι το κλειδί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τα ίδια τα υλικά. Επιλέξτε τα ανάλογα με τα μεμονωμένα δωμάτια και συνδυάστε τα κατάλληλα με χρώματα φενγκ σούι. Θα σας συμβουλεύσουμε ποιοι συνδυασμοί είναι οι πιο κατάλληλοι.

Το υπνοδωμάτιο είναι ένα δωμάτιο ανάπαυσης, οπότε προτιμήστε τα στοιχεία του ξύλου και του νερού σε αυτό. Αυτό σημαίνει, επιλέξτε γήινα και πιο απαλά χρώματα. Επιλέξτε μινιμαλιστικά και πιο ψυχρά μεταλλικά στοιχεία από τα υλικά για αυτό. Όταν βάζετε τον καθρέφτη μέσα του, πρέπει να είναι καθαρός, άθικτος και να μην τοποθετείται πολύ ψηλά. Αποφύγετε να τοποθετείτε δύο καθρέφτες ο ένας απέναντι από τον άλλο.

Το σαλόνι στο σπίτι είναι ένα μέρος που πρέπει να είναι άνετο και ευχάριστο, γι' αυτό προσπαθήστε να προσεγγίσετε παστέλ αποχρώσεις και ζεστά χρώματα. Εκτός από το μέταλλο, το μπαστούνι και το ξύλο είναι εξαιρετικά υλικά. Στην κουζίνα, επιλέξτε το λευκό, που θα υποστηρίξει μια δυνατή παλέτα άλλων χρωμάτων και θα φέρει καθαριότητα στο σπίτι. Επίσης, μην φοβάστε τους ζεστούς τόνους, όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο. Για υλικά, επιλέξτε ξύλο, πιθανώς μπαστούνι, μέταλλο ή συνδυασμό αυτών.

Το πράσινο χρώμα φαίνεται υπέροχο στα παιδικά δωμάτια, κάτι που είναι χαρακτηριστικό μιας ομάδας που μπορεί να προσφέρει πολλή ενέργεια. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις και το ίδιο το λευκό είναι επίσης εξαιρετικές. Επιλέξτε ζεστό ξύλο από τα υλικά. Μην ξεχνάτε τα υφάσματα σε μορφή απαλών και ζεστών κουβερτών, καλυμμάτων και μαξιλαριών, που σίγουρα θα απολαύσουν τα μικρά σας.

Ακολουθήστε απλές συμβουλές, επιλέξτε τα σωστά χρώματα και υλικά και αισθανθείτε άνετα στο σπίτι σας χάρη στους κανόνες του φενγκ σούι που θα φέρουν αρμονία, καλή διάθεση και καθαριότητα σε αυτό.


Πηγή: Westwing

0 Σχόλια
bottom of page