top of page
  • adamvapsimo

Τι είναι το αστάρι και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

Εάν προετοιμάζεστε να βάψετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, πιθανώς να έχετε ήδη ακούσει για την ενδεχόμενη ανάγκη να χρησιμοποιήσετε υπόστρωμα βαφής στους τοίχους πριν από τον ίδιο τον ελαιοχρωματισμό. Αν δεν είστε σίγουροι εάν το υπόστρωμα βαφής είναι απαραίτητο στην περίπτωσή σας, ή αν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι και πώς χρησιμοποιείται, αυτό το άρθρο είναι ιδανικό για εσάς. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Το υπόστρωμα βαφής είναι ένα σημαντικό βήμα κατά τον ελαιοχρωματισμό, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την πρόσφυση του χρώματος, να βελτιώσει τη λάμψη του, ή ακόμη και να βοηθήσει στο να καλύψει κηλίδες. Είναι ουσιαστικά ένα είδος επεξεργασίας της επιφάνειας του τοίχου (θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως βάση) που εφαρμόζεται πριν από το χρώμα. Συμβάλλει στην προετοιμασία της επιφάνειας και εξασφαλίζει ότι το χρώμα προσκολλάται καλύτερα στον τοίχο καθώς και ότι είναι πιο ανθεκτικό.


Το υπόστρωμα βαφής λειτουργεί ως βάση και συμβάλλει σε μια άψογη εφαρμογή της μπογιάς. Το υπόστρωμα βαφής/ αστάρι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται να καλύψετε ατέλειες, να εξαφανίσετε λεκέδες ή να εξαλείψετε διάφορες διχρωμίες που μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον τοίχο, καθώς δημιουργεί τη βάση για μια λεία εφαρμογή του χρώματος. Συνήθως οι ελαιοχρωματιστές συνιστούν τη χρήση μιας στρώσης ασταριού πριν από δύο στρώσεις της κανονικής βαφής, για να πετύχετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.


Το υπόστρωμα βαφής εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση του χρώματος στην επιφάνεια. Χωρίς αστάρι, το χρώμα μπορεί να ξεφλουδίζει ή να ξεκολλήσει από την επιφάνεια. Ένα άλλο σημαντικό κίνητρο για τη χρήση υποστρώματος είναι πως αυξάνει την αντοχή της κανονικής βαφής στην υγρασία. Όταν βάφετε σε χώρους με υψηλή υγρασία, όπως μπάνια ή κουζίνες, το υπόστρωμα αποτρέπει την πρόκληση ζημιάς από υγρασία.


Συνήθως χρησιμοποιείται σε τοίχους από γυψοσανίδα, σοβά, και τσιμεντένιες επιφάνειες. Πριν από το πέρασμα του υποστρώματος, είναι απαραίτητο να ελέγξετε εάν η επιφάνεια είναι στεγνή και απαλλαγμένη από σκόνη και άλλα σωματίδια.


Η λειτουργία της υποστρώματος είναι να ενισχύσει την προσκόλληση των στρωμάτων βαφής και να προσφέρει επιπλέον απορροφητικότητα. Συνήθως χρησιμοποιούμε το αστάρι για την επεξεργασία της επιφάνειας μετά από την απομάκρυνση των αρχικών στρώσεων ή μετά την αφαίρεση ταπετσαρίας. Ωστόσο εάν η επιφάνεια είναι φθαρμένη σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χιλιοστού, το αστάρι δεν αρκεί για καλύψει την ζημιά.


Εάν έχουμε μια σκληρή και μη απορροφητική βάση τοίχου την οποία και πρέπει να επεξεργαστούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αστάρι ως συνδετικό μεταξύ της βάσης και της επόμενης επιφανειακής επεξεργασίας, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δουλεύουμε με σταθερές κινήσεις.


Ως αρνητικά στοιχεία του υποστρώματος βαφής μπορεί να θεωρηθεί η υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους ελαιοχρωματισμούς χωρίς αστάρι, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή του (λαμβάνουμε υπόψη και τον χρόνο που χρειάζεται για να στεγνώσει πριν να είναι εφικτό να περαστεί το κανονικό χρώμα). Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του ασταρίου, που αναγράφονται στη συσκευασία. Οι ελαιοχρωματιστές μας είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν την χρησιμότητα του υποστρώματος βαφής πριν ξεκινήσουν τις εργασίες ελαιοχρωματισμού και να σας διευκρινίσουν τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται για την εκάστοτε εργασία. Μπορείτε να λάβετε μια προσφορά για εργασίες ελαιοχρωματισμού ακόμα και τώρα, μέσω της πλατφόρμας μας.


0 Σχόλια
bottom of page